Print Friendly, PDF & Email

In steeds meer landen stijgen de aantallen van coronabesmettingen, met als gevolg aangepaste reisadviezen. Per 8 juli 2020 geld opnieuw het inreisverbod naar Nederland voor Balkanlanden Montenegro en Servië. Vorige week werden deze landen nog als veilig gezien en werd het inreisverbod naar Nederland voor hen opgeheven. Maar nu de situatie wat betreft coronabesmettingen weer verslechterd is heeft het kabinet deze maatregel weer ingesteld om de volksgezondheid van Nederland te beschermen.

‘Helaas is de situatie in Servië en Montenegro dusdanig verslechterd dat het kabinet heeft besloten om het inreisverbod weer te handhaven om de volksgezondheid in Nederland te beschermen’, schrijft minister Grapperhaus van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

De rijksoverheid geeft reizigers die vanuit Montenegro en Servië terugkomen in Nederland het dringende advies om veertien dagen in thuis-quarantaine te gaan. Beide landen hebben inmiddels op de website van de Rijksoverheid door de toename van het aantal coronabesmettingen kleurcode oranje gekregen (alleen noodzakelijke reizen). Deze landen worden dus niet langer als ‘veilig’ beschouwd.

De opheffing van de reisbeperking, ingegaan op 1 juli, voor reizigers die bestendig verblijf hebben in de volgende landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay blijft wel van kracht. Voor reizigers afkomstig uit China geldt dat het inreisverbod zal worden opgeheven zodra China zelf ook EU-burgers toelaat.

Het was erg onrustig in Servië de afgelopen dagen. Van de week hebben demonstranten in Servië het parlementsgebouw bestormd omdat de president (Aleksandar Vucic) van dit land voor aankomend weekend opnieuw een lockdown heeft aangekondigd. Dit omdat er nu weer 300 tot 350 besmettingen per dag worden geteld. Inwoners zijn het hier niet mee eens en komen in opstand. Zij vinden dat de regering verantwoordelijk is voor de nieuwe uitbraak. In mei werden namelijk in een rap tempo de coronamaatregelen versoepeld.

Lees ook: Belastingdienst kijkt niet naar zzp- constructies taxichauffeurs

 

Montenegro Airlines