Verschillende regio’s willen gaan samenwerken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en netbeheerders om sneller meer laadpalen te kunnen plaatsen in Nederland. Er komen namelijk steeds meer elektrische auto’s op de weg dus de vraag naar laadpalen neemt hierdoor ook toe. Deze week kondigde de diverse partijen hun samenwerking aan op de website van de Rijksoverheid. De 6 regio’s die gaan samenwerken zijn: Provincies Zeeland en Zuid-Holland, G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht), MRA Elektrisch (provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht), Provincies Groningen, Fryslân en Drenthe, Provincies Overijssel en Gelderland en Provincies Noord-Brabant en Limburg. De netbeheerders maken in elke regio ook deel uit van de samenwerking, zij denken mee over waar de aansluitingen op het stroomnet moeten komen en hoe het stroomnet het best belast kan worden.

Staatssecretaris Van Veldhoven: ‘Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Om die maximaal te benutten moet je er wel van op aan kunnen dat je je auto overal in Nederland makkelijk kunt opladen. Dat vraagt de komende jaren nog veel werk. Daarom vind ik het mooi dat we samen met gemeenten, provincies en netbeheerders vandaag deze stap zetten op weg naar een landelijk dekkend netwerk van laadpalen’.

De overheid heeft 15 miljoen euro uitgetrokken voor de aanleg van een landelijk dekkend laadpalen netwerk, de regio’s leggen samen dit bedrag ook bij. De samenwerking tussen deze partijen scheelt tijd en geld en geeft een éénduidig beleid voor de gebruiker. Het doel van het kabinet is dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de weg komen helemaal zonder uitlaatgassen rijden. Ze verwachten dat er tegen die tijd ongeveer 1,9 miljoen elektrische auto’s rijden, die hebben samen ongeveer 1,7 miljoen laadpunten nodig. Volgens de overheid zijn er naar schatting in Nederland in 2021 ongeveer 213 nieuwe laadpunten en in 2025 ongeveer 550 nieuwe laadpunten per werkdag nodig. Nederland is de koploper wat betreft het aantal laadpunten per vierkante meter.

Lwees ook: Mobiliteitsplatform Bolt nu ook operationeel in Amsterdam

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Je kunt Pitane Blue ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email