Print Friendly, PDF & Email

ProRail is de spoorwegbeheerder van Nederland. ProRail gaat samen met Lineas (de grootste particuliere spoorwegvervoerder in Europa) en met Alstom (multinationale onderneming die vooral actief is op het gebied van transport over het spoor) een proef opzetten met automatisch rangeren. Hiervoor hebben ze in juni een samenwerkingsovereenkomst getekend. Rangeren is het verplaatsen van spoorwegmaterieel over een kleine afstand en met lage snelheid. Eén enkele verplaatsing wordt een rangeerbeweging genoemd. Rangeren vindt gewoonlijk plaats op een rangeerterrein.

ProRail en Lineas willen tijdens de proef bekijken wat er nodig is om een locomotief automatisch rangeerbewegingen te laten maken. Deze testen worden gedaan op een rangeerterrein, een rangeerterrein is een niet centraal bediend gebied (NCBG) zonder technische beveiliging. Rangeerders en machinisten bedienen daar zelf de wissels en zijn verantwoordelijk voor de veilige verplaatsing van treinen. ProRail, Lineas en Alstom zien kansen om met automatisch rangeren de operatie veiliger, efficiënter te maken. Ook wordt er door hen gekeken wat automatisch rangeren kan bijdragen aan doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, capaciteit en punctualiteit.

Er worden in de eerste fase van de rangeerproef met camera’s beelden gemaakt van het testgebied vanuit een locomotief. Deze beelden worden gebruikt om de software te leren de omgeving te leren kennen. De intelligente software kan op deze manier leren tijdens het rijden te herkennen of de situatie is zoals hij hoort te zijn, of dat er stagnerende factoren op of om het spoor zijn die daar ‘normaal’ niet horen te zijn. In de fase erna draaien de systemen op de achtergrond mee en geven ze rijadviezen aan de machinist. Het uiteindelijke doel van dit project is dat de systemen de locomotief opdrachten uit laat voeren. Deze proef is onderdeel van het programma ATO (Automatic Train Operation). Alstom is de leverancier van deze (hard- en software) systemen in de locomotief waar de proef mee wordt uitgevoerd.

Lees ook  Puzzelen: Prorail en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao

Lees ook: Lydia Peeters stelt wie met auto op vakantie wil gerust voor vertrek