Print Friendly, PDF & Email

In steeds meer Europese landen zijn weer oplevingen van het coronavirus, de besmettingsaantallen groeien weer. Veel mensen gaan in deze vakantieperiode weer reizen en het lijkt wel of sinds de versoepelingen van 1 juli die door Minister President Mark Rutte aan werden gekondigd veel mensen het niet meer zo nauw nemen wat betreft de coronaregels. Het houden van anderhalve meter afstand blijkt toch moeilijker te zijn dan gedacht. Zijn mensen de coronaregels beu of wat is het dat mensen zich niet meer echt aan de regels houden en meer mensen weer besmet worden?

Mensen lopen met grote aantallen over de kermis in Tilburg, en in het Zuid-Hollandse Hillegom is een coronabesmetting uitbraak bij 23 personen na bezoek aan een plaatselijk café. De GGD vreest dat enkele honderden mensen door bezoekers van dit café besmet zijn geraakt. Op Eindhoven Airport zijn sinds begin juni al meerdere vluchten geland met in totaal 11 mensen aan boord die besmet waren met het coronavirus. Op Schiphol zijn in dezelfde periode 38 vluchten geland met minstens één persoon aan boord met corona. Het lijkt weer helemaal uit de hand te gaan lopen.

‘Het is in Nederland al gebleken dat die eigen verantwoordelijkheid niet werkt, dus moet er gehandhaafd worden. Als we goed ons best doen, kunnen we het virus ons land uit jagen. Dat gaat echter niet lukken wanneer we massaal bijeen gaan komen. In Nederland zijn we met name van de anderhalve maatregel sterk afhankelijk, want mondkapjes worden hier weinig gebruikt. Wanneer besmette bezoekers naar de kermis komen, is de kans daarom zeer groot dat ze het virus zullen verspreiden. Zeker onder jonge mensen.” zo legde viroloog Osterhaus uit in radioprogramma Wakker.

In België zijn het aantal besmettingen met het coronavirus ook al gestegen. De Belgische overheid roept de bevolking op om zich met klem aan de coronaregels te houden. ‘Laten we niet te zot doen, dan kunnen we samen het tij nog keren’ zegt Yves Stevens van het Belgische corona-crisiscentrum. Ook in verschillende delen in Spanje zijn weer uitbraken van het coronavirus na bezoek van bars en clubs. Op diverse plekken zijn bars en clubs weer gesloten. Ook de Stranden in Spanje zijn erg druk, de politie sloot al eerder diverse stranden omdat het te druk was. In Frankrijk nemen het aantal coronabesmettingen ook weer toe, vanaf deze week zijn daarom ook mondkapjes verplicht in alle winkels en alle andere afgesloten openbare ruimtes. De mondkapjes moesten in Frankrijk al gedragen worden in het openbaar vervoer. Toch staat het reisadvies voor België, Spanje (m.u.v. bepaalde gebieden) en Frankrijk van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag nog op geel. (Dit advies kan per dag veranderen). Is het wachten op een tweede golf?

Lees ook  De NS lanceert de Roze Maandag Express: een unieke treinreis vol feest en inclusie

Lees ook: Rechter beslist over Uber chauffeurs in Supreme Court