Print Friendly, PDF & Email

Nu overal in Europa de organisatie van beurzen werd uitgesteld of bestaande beurzen alsnog worden afgelast, blijft het een raadsel waarom de organisatie van Taxi Expo toch wil vasthouden aan het laten doorgaan van Taxi- en OV Expo in de beurshallen te Houten op donderdag 8 oktober. Volgens Manoek Rietbroek, projectmanager Taxi Expo, kan de beurs op een veilige en verantwoorde manier plaatsvinden ondanks alle beperkende maatregelen.

“Wij vinden het belangrijk om de branche bij elkaar te brengen. Juist ook in tijden zoals deze, is het belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Wij denken dat we dat zeker kunnen”, aldus Rietbroek in een toelichting over dit onderwerp.

Dat er dit jaar geen enkele zekerheid is over het aantal bezoekers in vergelijking met andere jaren staat vast. Ook de organisatie van alle nevenactiviteiten door standhouders en vaste leveranciers is dit jaar een onzekere factor omdat niemand weet waar men aan toe is, laat staan dat er momenteel zware investeringen worden gemaakt midden in deze woelige periode waarin de sector nog volop verkeert.

Walk en Talk

Een digitale gezondheidscontrole moet vooraf gaan aan het ter beschikking stellen van het beursticket voor de bezoeker. Hierin verwacht de organisatie dat de mensen eerlijk gaan antwoorden of ze zich wel of niet lekker voelen. De beursorganisatie heeft het ‘Walk and Talk‘ principe bedacht met twee kleuren. De antraciete ‘TALK’ zone en de groene ‘WALK’ zone. Op de beursvloer gaat men zones inrichten met looppaden waardoor de anderhalve meter volgens de organisatoren kan worden gewaarborgd omdat bezoekers slechts één kant kunnen oplopen zonder tegenliggers.

De bezoeker zelf moet vooraf een tijdslot kiezen wanneer hij de beurs wil bezoeken. Om te voorkomen dat het druk wordt kies je een van de twee shiften. Van het gezellig na afloop van de dag netwerken op de beursvloer is geen sprake dit jaar. Dit jaar kunnen slechts 50 bezoekers tegelijk op het congres aanwezig en gaan de parallelsessies niet door. De stoelen staan anderhalve meter uit elkaar en alles zal gedesinfecteerd worden.

standhouders minder enthousiast 

Met de standhouders werd dit jaar al helemaal geen rekening gehouden. Diegenen die reeds voor de uitbraak van de coronacrisis hadden ingeschreven en toch wilden annuleren gezien de veranderde omstandigheden, kregen te horen dat annuleren geen optie was omdat de algemene voorwaarden zouden worden gehandhaafd en de  annuleringsvergoeding in werking zou treden. Van enige flexibiliteit was geen sprake.

Dat de beurs geenszins zal worden wat werd aangeboden aan de standhouders bij de verkoop van de beursstand, is voor de organisatoren even niet belangrijk. En dat merken we bij het aantal standhouders die dit jaar hebben ingeschreven. Op dit ogenblik zijn slechts 15 exposanten voor Taxi Expo en 23 exposanten voor OV Expo bekend gemaakt die aanwezig zijn als standhouder. Of dit laatste met zekerheid het geval is valt nog af te wachten. Toch blijft de organisatie op de website moedig adverteren met cijfers dat Taxi Expo 2020 & OV Expo 2020 goed is voor 75 exposanten en 1.500+ bezoekers.

Ook kunnen exposanten wat eigen marketing betreft weinig of geen kant op gezien het onzeker blijft of de dag doorgaat. Stel dat de beurs niet kan doorgaan omdat er veranderende maatregelen zijn, wil de organisatie nog uitwijken naar het einde van het jaar. Kan dit niet meer dan verschuift de organisatie de beurs naar 2021. 

In ieder geval zijn de schrikbarend hoge tarieven voor exposanten dit jaar onveranderd hetzelfde gebleven ondanks de aangepaste vorm, wat de organisatie geen goed zal doen voor de toekomst. Daarnaast zijn er ook andere digitale vormen in de maak voor het organiseren van dergelijke evenementen waar we in het najaar meer over vernemen.

Lees ook: Beurzen en congressen hard geraakt door de coronacrisis

Taxi Expo 2019
Foto: Pitane Blue - beursvloer Taxi Expo