Print Friendly, PDF & Email

Onlangs heeft luchtvaartmaatschappij KLM de Vrijwillige Vertrekregeling (VVR) weer opnieuw opengesteld voor de tweede keer voor haar personeel. Dit doet KLM omdat de eerste vrijwillige vertrekronde nog niet genoeg reductie van personeel heeft opgeleverd en om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen in deze onzekere coronacrisis tijd te voorkomen. 

Personeel wat kiest voor de Vrijwillige Vertrekregeling (VVR) krijgt volgens Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) een financiële vergoeding afhankelijk van de lengte van het dienstverband. De eerste 10 dienstjaren: 0,25 bruto maandsalaris per dienstjaar. Vanaf het 11e dienstjaar: 1 bruto maandsalaris per dienstjaar. Maximale vergoeding: totaal 18 bruto maandsalarissen.

Luchtvaartmaatschappij KLM kondigde eerder in juli al aan ongeveer 5000 arbeidsplaatsen te moeten schrappen door de gevolgen van de coronacrisis. In de afgelopen maanden zijn al veel personeelsleden vertrokken door natuurlijk verloop, niet verlengen van tijdelijke contracten en door de vorige Vrijwillige Vertrekregeling (VVR). Hierdoor is al wat van het personeelsbestand gereduceerd, maar nog geen 5000. 

KLM heeft het aantal van 5000 personeelsleden gebaseerd op 20 procent minder vluchten in de zomer van 2021. Deze prognose wijkt waarschijnlijk af van de werkelijkheid, inmiddels hebben ze ook al hun winterschema naar beneden afgesteld. Wat de coronacrisis gaat doen en hoe die gaat verlopen weet niemand, dit maakt de toekomst van KLM erg onzeker. Ze houden rekening met een verdere verslechtering en dat houdt dan weer in dat er nog eens 1500 personeelsleden uit moeten. Het is afwachten hoeveel personeelsleden dit keer gebruik gaan maken van de Vrijwillige Vertrekregeling (VVR).

Lees ook: KLM Catering Services gaat met nieuwe robot werken

Lees ook  Duurzaamheid: KLM en Munckhof breiden unieke busdienst uit