PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Sturing op reproductiegetal van ruim drie weken geleden


Verbijstering alom tijdens de technische briefing aan de Tweede Kamer vanmorgen. Toen directeur van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aangaf te sturen op het reproductiegetal van ruim drie weken geleden, gaf dit onmiddellijk aanleiding om vragen te stellen voor Fleur Agema waarom het zo lang moet duren om het reproductiegetal te actualiseren.

Volgens Jaap van Dissel is het moeilijk om conclusies te trekken op basis van het aantal besmettingen. Door de eerdere ICT-problemen, en omdat het mogelijk is om sneller getest te worden waardoor wellicht meer mensen zich nu laten testen kan het zijn dat de cijfers iets vertekend zijn. Het is te vroeg om vast te stellen dat we een keerpunt hebben bereikt op basis van de ruim 10.000 besmettingen per dag die niet meer lijken te stijgen. Na de aanscherping zijn de aantallen wel wat gedaald maar onvoldoende om er doorheen te komen. 

“Al een aantal dagen zijn er rond de 10.000 besmettingen per dag. Dat er een afvlakking is, daar zijn we wel van overtuigd. Maar of het ook aan het afnemen is, dat weten we niet”, aldus Jaap van Dissel. 

Het is te vroeg om te zeggen dat we zeker gaan dalen. De komende dagen zijn kritisch. Kamerleden vinden het wel positief dat bij de modelering van de getallen rekening werd gehouden met het openhouden van de scholen. Ook waarschuwde van Dissel voor de wildgroei aan sneltesten en geeft aan dat daar wellicht moet op geacteerd worden. Sommige van die testen vermelden zelfs dat deze RIVM goedgekeurd zijn, terwijl het instituut niets van deze testen afweet, laat staan certificeert.

twijfel alom over een daling

Volgens Enst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is in de ziekenhuizen nog altijd geen enkele afvlakking van de groei van het aantal nieuwe patiënten te zien. Het aantal bezette IC-bedden stijgt juist iets sneller dan gepland en wanneer de maatregelen geen effect hebben liggen er 1 december bijna 6000 coronapatiënten in de ziekenhuizen. 

Lees ook: Lockdown noodzakelijk om misschien samen te kerst vieren

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Sturing op reproductiegetal van ruim drie weken geleden

Geef een reactie