Er is in Nederland weer een nieuwe corona regel bijgekomen. Sinds 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het openbaar vervoer, in het onderwijs en bij contactberoepen in Nederland. Deze regel geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder. In veel landen om ons heen was dit al heel lang verplicht. Nu moeten ook wij eraan geloven. De bestaande regel dat iedereen anderhalve meter afstand moet houden blijft gelden. Mensen die weigeren een mondkapje te dragen in deze openbare en overdekte ruimtes, riskeren een boete. Een boete gaat 95 euro kosten. Er wordt door buitengewoon opsporingsambtenaren en politie streng gecontroleerd hierop.

In moskeeën, kerken, tempels en synagogen zijn mondkapjes niet verplicht, deze vallen namelijk onder de besloten gebouwen. Besloten gebouwen zijn niet vrij toegankelijk voor publiek. De overheid heeft de mondkapjes plicht in alle openbare en overdekte ruimten in het leven geroepen om duidelijkheid te creëren voor iedereen. Sinds 30 september gold al een mondkapjes advies in ons land, nu is het advies veranderd in plicht.

Er is een uitzondering, als je eenmaal in een ruimte bent en je zit op een vaste plaats, bijvoorbeeld in een restaurant of bioscoop dan mag je mondkapje af. Ga je tussentijds naar de wc, dan moet je mondkapje weer op. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer, hier moet je je mondkapje gewoon ophouden. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht bij bushaltes en op stations. 

Mensen die vanwege hun ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, moeten kunnen aantonen dat ze geen mondkapje kunnen dragen. Ze kunnen dit aantonen door bijvoorbeeld het speciale kaartje uitzondering mondkapjes-plicht uit te printen en in te vullen, of door een briefje van de huisarts, behandelaar of zorginstantie. Dit kaartje moet je altijd bij je dragen. Heb je dit niet bij dan riskeer je een boete.

Lees ook: Vakantie naar Nederlandse Antillen nog steeds mogelijk

Pitane Driver
taxichauffeur rekent af met een Tikkie in Pitane Driver App
Print Friendly, PDF & Email