De taxisector krijgt de ene klap na de andere te verwerken. Zowel basisscholen als middelbare scholen gaan dicht, en ze moeten weer zoveel mogelijk op online onderwijs overstappen. Voor veel ZZP’ers vallen er weer harde klappen nu het weinige vervoer wat er nog was helemaal stil komt te vallen. Alleen voor basisschoolouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden want ook de kinderopvang moet dicht.

hotelkeukens dicht

Hotels waren al langer een doorn in het oog van veel restaurants. Met aanbiedingen van een hotelkamer inclusief diner en ontbijt konden ze de bezettingsgraad toch veelal naar 20% tot 30% brengen in het weekend, maar dat is nu afgelopen. Hotels blijven open, maar ze mogen geen eten en drinken meer serveren aan hun gasten, ook niet op de kamer met roomservice. Afhaalloketten van de horeca mogen openblijven, zoals het nu ook is. Ook kerken, moskeeën en andere gebedshuizen blijven gewoon open. Hetzelfde voor buurthuizen voor kwetsbare mensen. 

winkels dicht

Niet essentiële winkels zoals warenhuizen gaan dicht. Geen bezoeken meer aan Ikea, tuincentra of kledingwinkels. Essentiële winkels als supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, banken en apotheken blijven gewoon open. De maatregelen moeten vannacht om twaalf uur al ingaan om een run op winkels morgen te voorkomen. In diverse steden stonden lange wachtrijen voor winkels als Douglas en Rituals toen de maatregelen uit lekten. Ook bij de bouwmarkten was het dringen.

De burgemeester van Maastricht is stellig over wat er volgens haar voor maatregelen nodig zijn om corona eronder te krijgen in de veiligheidsregio Zuid-Limburg. 

"We snakken naar een enorme klap met een hamer”, verwijst ze naar een eerdere uitspraak van premier Rutte. Die wilde met een grote hamer het virus 'plat slaan' „We trekken het niet. Het is niet vol te houden. Er is iets nodig om te voorkomen dat er zoveel mensen samen zijn."

Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht

Er is vandaag in het hele land een enorme drukte bij kappers, de dag voor de sluiting. Na Den Haag melden nu ook de gemeentes Leiden en Rotterdam dat het drukker wordt in de binnenstad. In meerdere steden hebben zich rijen bij winkels gevormd. Mensen proberen nog snel inkopen te doen voor de sluiting.

pakketbezorging

PostNL kijkt of de capaciteit van het bedrijf kan worden vergroot, nu het vanaf dinsdag wellicht nog drukker gaat worden voor pakketbezorgers. De verwachting is dat veel meer online wordt besteld als fysieke locaties van winkels worden gesloten. 

Lees ook: Post- en pakketbezorgers gaan nog drukkere tijden tegemoet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
online naar school
Print Friendly, PDF & Email