Voor de reiziger zal er op het eerste oog niet veel veranderen. Veel van de vernieuwingen vinden plaats op de achtergrond. Zo moet er een einde komen aan de spaghetti van verbindingen tussen de  aangesloten marktpartijen in mobiliteit. Zie de TOMP-API als een universele stekker waarbij het niet uit maakt met welke dienst je wil communiceren of bij welke partij je de ritopdracht wil boeken. In de nieuwe opzet wordt mobiliteit digitaal aangestuurd vanaf een centraal toegangspoortje.

Zo’n centraal deurtje naar de marktpartijen maakt het eenvoudiger om andere partijen of toepassingen toe te voegen aan de keten, ook wel MaaS – Mobility As A Service – genoemd. Ook is er ruimte voor branchevreemde initiatieven, zoals een verzekering op reizen of loyaliteitsprogramma’s. Ook andere diensten zoals ticketing en betaalsystemen moeten standaard zijn. Kortom één app van zoeken tot boeken en van reizen tot betalen. Met daarin de flexibiliteit om zelf te bepalen welke delen van de reis je wil uitvoeren met verschillende dienstaanbieders. Van taxi tot openbaar vervoer, van fiets tot scooter. Alles binnen handbereik.

Er is lang gewacht met de komst van een universele koppeling in de taxisector. Al 20 jaar bestaat de noodzaak om centrales te koppelen maar ieder ICT bedrijf heeft z'n eigen wiel uitgevonden. De trein is nu op volle gang met allemaal verschillende wielen. De kosten voor onderhoud van al deze systemen rijzen de pan uit.

Het Eindhovense software bedrijf Pitane Mobility, tevens lid van het MaaS-Lab, ziet al langer de noodzaak in van een gemeenschappelijke koppeling, maar slaagde er niet in de huidige marktpartijen te bewegen om van hun eigen ‘koppelingen’ af te stappen. Daarom nam het zelf het initiatief om binnen de bestaande API de TOMP-API toegang te integreren. In de praktijk wil dit zeggen dat andere marktpartijen kunnen communiceren met de software. Ook de eigen technologie zoals Pitane Arrive is binnenkort beschikbaar met een TOMP stekker. Op deze manier kan de app voor klanten gebruikt worden om te boeken bij verschillende bedrijven, zelfs buiten de landsgrenzen en in andere softwarepakketten die de TOMP taal ondersteunen.

Lees ook  Pitane Mobility bereidt zich voor op de toekomst met Open Core model

Om Mobility as a Service tot een succes te maken is het belangrijk dat reizigers drempelloos kunnen reizen. Waarbij ze gebruikmaken van één app om al hun reizen te plannen boeken en betalen.

Pitane Mobility ziet meerwaarde van de nieuwe ‘standaardtaal’ TOMP-API en zoekt graag aansluiting met andere aanbieders van mobiliteit. Op dit ogenblik investeert het bedrijf fors in samenwerkingsverbanden door mankracht beschikbaar te stellen in ontwikkeling en testen van mobiliteitssystemen tussen marktpartijen. Het softwarebedrijf ziet winst in een eenvoudige uitwisseling van gegevens.

standaard

De TOMP-API (Transport Operator to Mobility Provider-Application Programming Interface) is een gestandaardiseerde en technische interface tussen MaaS-dienstverleners en vervoerders. Hierin spreken zij af op welke wijze ze data met elkaar delen, bijvoorbeeld over hoeveel deelauto’s of deelfietsen er beschikbaar zijn op een bepaald moment. De API is een open standaard en wordt ontwikkeld in een werkgroep met publieke en private partijen. Deelnemers worden gefaciliteerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook: MaaS dienstverleners en vervoerders spreken TOMP

API
Application Programming Interface
het nieuwe thuiswerken voor taxibedrijven met de Pitane Mobility Webeditie
Print Friendly, PDF & Email