Print Friendly, PDF & Email

De sleutel voor een efficiënt ecosysteem is het spreken van eenzelfde taal. Voor een succesvolle implementatie van MaaS zullen vervoerders hun diensten en beschikbaarheid van vervoersmiddelen op een digitale wijze moeten ontsluiten. 

De TOMP-API (Transport Operator to Mobility Provider-Application Programming Interface)  is de gestandaardiseerde en technische interface tussen MaaS dienstverleners en vervoerders. Het gebruik van de TOMP taal zal interoperabiliteit voor dienstverleners en vervoerders vergroten.

Vandaag kwamen de leden van het MaaS-Lab bijeen in de Malietoren te Den Haag. Bon Bakermans (foto) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legde uit dat de TOMP-API de technische schakel is tussen vervoerders en dienstverleners. Het ministerie faciliteert de ontwikkeling van de standaard.

“de API is eigendom van alle betrokkenen, maar niemand van deze betrokkenen is eigenaar”, aldus Bakermans  – ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De vernieuwde versie 1.2 van de TOMP-API bevat nu een betaalmodule en doorontwikkelde versies van plannen en boeken. De API wordt ontwikkeld in een open werkgroep met publieke en private partijen. Verschillende partijen zijn op dit moment de TOMP-API aan het implementeren en zullen de interface gaan gebruiken voor de MaaS pilots in Nederland. Er is veel buitenlandse interesse en bijvoorbeeld Australië, Zwitserland en België nemen TOMP op.

Lees ook: Over MaaS valt nog veel uit te leggen in de sector

Bon Bakermans - IenW
Lees ook  KNV: Mobiliteitsvernieuwers slaan handen ineen voor groene toekomst