Print Friendly, PDF & Email

Gerrit Saey, directeur van het jubilerende bedrijf, en columnist tv-maker en schrijver Özcan Akyol (Eus) waren het na afloop eens over het debat, het laatste woord is nog niet gevallen over MaaS (Mobility as a Service).

“Toen ik werd gevraagd om met het publiek in discussie te gaan enkele maanden geleden leverde het al een levendige discussie bij ons thuis op. Ik heb een vriendin uit de hoek van Groenlinks en ik ben dan meer de jongen vanuit conservatief rechts. We hebben allebei wel het beste voor met de wereld wat betreft het milieu en duurzaamheid, maar de manier waarop is interessant”, aldus Eus.

Ondanks zijn vriendin, die zelf ook journaliste is, MaaS een fantastisch idee vindt, denkt Eus dat er toch nog wel wat haken en ogen zijn aan het verhaal. Data om maar iets te noemen.

Wij kunnen wel data delen met al die grote partijen zoals Google, maar wanneer gaan die grote databoeren eens een keer beginnen met het delen van hun data?

De grote aanleiding om Özcan te vragen aanwezig te zijn tijdens de bijeenkomst te Scheveningen was de inbreng tijdens de gebruikersdag van Sonila Methusi die ik eerder leerde kennen tijdens de bijeenkomsten van het MaaS-lab.

Niet kritisch maar eerder cynisch

Wim Faber is kritisch over MaaS in een reactie op een vraag van Özcan.“Wat er mis is in Nederland in vergelijking met andere landen, is of het hier stil staat, het is net alsof het niet van de grond komt. Misschien een beetje oneerlijk naar Sonila. Er is wellicht ontzettend veel bezig, maar ik zie er zo weinig van”.

“we zijn er acht jaar geleden vanuit Finland met dit thema begonnen. Wat ik in Nederland over MaaS zie is weinig tastbaar , het is een prachtig conferentie thema, maar was MaaS niet uitgevonden lag wellicht de gehele conferentie industrie op zijn gat”.

De vraag is niet komt het, de platform economie is al een realiteit

Lees ook  Toekomstvisie: hoe KNV de uitdagingen van morgen aangaat

Sonila Methusi, een van de drijvende krachten achter het MaaS-lab van KNV wat zich richt op het samenbrengen van alle marktpartijen, spreekt dit tegen. De platform economie zien we ook in de andere sectoren en niet alleen binnen de mobiliteit. Kijk maar naar de hotelindustrie en wat er gebeurd is met booking.com.

“Misschien in vergelijking met Helsinki zien we iets minder, maar we zien wel de zeven MaaS pilots in Nederland als een manier om te zoeken naar een business of verdienmodel en regelgeving”, aldus Sonila.

Afgelopen vrijdag waren Özcan Akyol en Sonila Methusi te gast tijdens de Pitane Mobility gebruikersdag die werd gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Eindhovense bedrijf Censys BV.

Lees ook: Censys BV biedt 25 jaar oplossingen in mobiliteit

Akyol
Özcan Akyol - Pitane Mobility
Sonila Metushi (MaaS-Lab) in gesprek met Özcan Akyol over MaaS tijdens een Pitane Mobility bijeenkomst
Sonila Metushi
Sonila Metushi - KNV
Fotografie: Ingrid Brandt