Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Chauffeurs willen veilige werkomstandigheden en eerlijk inkomen.

Afgelopen week hebben Rotterdamse taxichauffeurs een krachtige actie gevoerd tijdens een evenement van Uber bij het Feijenoord Stadion. Volgens Niels Kater van vakbond FNV willen de chauffeurs hiermee aandacht vragen voor de verslechterende werkomstandigheden en het gebrek aan dialoog met Uber over cruciale kwesties zoals een leefbaar inkomen, communicatie en verkeersveiligheid.

De chauffeurs uitten hun onvrede vooral over de nieuwe functie ‘Tripradar’ in de Uber-app. Deze functie dwingt chauffeurs om zo snel mogelijk een rit te accepteren, zelfs terwijl ze rijden. Amrit Sewgobind, bestuurder van FNV Flex, geeft aan dat dit voor veel chauffeurs een bron van zorg is. “Chauffeurs moeten nu onder het rijden zo snel mogelijk een rit accepteren, anders gaat die aan hun neus voorbij. Dat zorgt voor afleiding en gevaarlijke situaties.”

Opvallend genoeg was er tijdens het evenement van Uber geen plek voor de meest kritische chauffeurs. Deze groep kreeg te horen dat er “geen plek meer was” of bleek simpelweg niet op de gastenlijst te staan. Buiten het stadion maakten zij hun ongenoegen kenbaar en lieten zij hun stem luid horen.

FNV blijft zich onvermoeid inzetten voor een betere positie van Uber-chauffeurs en andere flexwerkers. “Een eerlijk inkomen en veilig werk staan voorop,” benadrukt Sewgobind. “De TripRadar-functie zorgt voor onveilige situaties en dat is echt onacceptabel. We maken ons hierover grote zorgen en roepen Uber op om de ritten op een andere manier toe te wijzen.”

Uber heeft tot nu toe niet gereageerd op de protesten van de chauffeurs. De taxichauffeurs hopen echter dat hun acties het bedrijf zullen dwingen om in dialoog te gaan en de zorgen van de chauffeurs serieus te nemen.

Lees ook  Amsterdam: wethouder van der Horst wil gelijk speelveld voor alle taxi's

Het gebrek aan communicatie van Uber met zijn chauffeurs is een al langer bestaand probleem. Volgens de chauffeurs worden veranderingen doorgevoerd zonder overleg en zonder rekening te houden met de veiligheid en het welzijn van de chauffeurs. Dit gebrek aan dialoog draagt bij aan de frustratie en ontevredenheid onder de chauffeurs.

(Tekst loopt door onder de foto)
taxichauffeurs
Foto: © Pitane Blue - Taxichauffeurs in Rotterdam

De kwestie rondom de Tripradar-functie is slechts een van de vele problemen waar de chauffeurs mee te maken hebben. Er wordt ook geklaagd over de lage tarieven die Uber biedt, waardoor het voor veel chauffeurs moeilijk is om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. “We werken lange uren en nemen veel risico’s, maar het loon dat we ontvangen staat daar niet in verhouding tot,” aldus een van de protesterende chauffeurs.

De vakbond FNV dringt er bij Uber op aan om met de chauffeurs om tafel te gaan zitten en samen naar oplossingen te zoeken. “Het is belangrijk dat er een constructieve dialoog komt,” zegt Sewgobind. “De veiligheid en het welzijn van de chauffeurs moeten voorop staan, en daar moet Uber zijn verantwoordelijkheid in nemen.”

Ondanks de actie van de chauffeurs blijft Uber groeien in populariteit onder klanten. De gebruiksvriendelijke app en de relatief lage prijzen maken het een aantrekkelijk alternatief voor traditionele taxi’s. Echter, de groeiende ontevredenheid onder chauffeurs kan op de lange termijn ook invloed hebben op de service die Uber biedt.

De Rotterdamse taxichauffeurs zijn vastberaden om door te gaan met hun strijd voor betere werkomstandigheden en een eerlijk inkomen. Ze hopen dat hun acties een wake-up call zijn voor Uber en dat het bedrijf in de toekomst meer rekening zal houden met de noden en veiligheid van zijn chauffeurs.

Lees ook  Wetgeving: Raad van State kritisch op nieuwe verkeersveiligheidsmaatregelen
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDT