Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Stichting Freedom of Mobility kiest voor de Duitse magneettrein Transrapid 09.

De Stichting Freedom of Mobility ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Transrapid in Nederland, als vervanger van de conventionele Intercity (IC) en mogelijk zelfs van de hogesnelheidstrein (HST) en korte luchtlijnen. In tegenstelling tot eerdere Nederlandse projecten zoals de Zuiderzeelijn en Rondje Randstad, vindt de stichting dat deze plannen tekortschieten en dat de Transrapid verkeerd in de markt is gezet. 

Hoewel de prestaties van de Transrapid significant beter zijn dan die van de HST, moet de Transrapid niet simpelweg als een vervanger daarvan worden beschouwd. Het project moet worden gezien als een nieuwe invulling van het IC-segment, een essentieel onderdeel van het openbaar vervoernetwerk met een belangrijke maatschappelijke functie.

brochures

De stichting heeft haar visie uitgewerkt in verschillende brochures, zoals de “Luchthavenlijn”, “A2 Corridor” en “Internationale Verbindingen” en de “Almere-Utrecht-Breda” brochure. Deze documenten schetsen hoe de Transrapid kan worden geïntegreerd in het bestaande Nederlandse vervoerssysteem en benadrukken de voordelen van deze technologie voor de mobiliteit in Nederland.

In de brochure over de Luchthavenlijn wordt beschreven hoe de Transrapid een snelle en efficiënte verbinding kan vormen tussen belangrijke knooppunten zoals Schiphol en andere grote steden. Dit zou niet alleen de reistijd verkorten maar ook de druk op het bestaande spoornet en luchthavens verminderen. De A2 Corridor brochure richt zich op het verbinden van steden langs de A2-snelweg, waarbij de Transrapid kan bijdragen aan een naadloze en snelle vervoersverbinding door het hart van Nederland. De internationale verbindingen leggen de nadruk op het potentieel van de Transrapid om Nederland beter te verbinden met buurlanden, wat de internationale handel en samenwerking ten goede zou komen.

Lees ook  Snelheid HSL opnieuw omlaag: reizigers langer onderweg

duurzaam alternatief

Een andere belangrijke brochure betreft de lijn Almere-Utrecht-Breda. Deze route zou de mobiliteit in een van de dichtstbevolkte en economisch belangrijke gebieden van Nederland aanzienlijk verbeteren. Door een snelle verbinding tussen deze steden te creëren, zou de Transrapid niet alleen de reistijd verkorten maar ook een duurzaam alternatief bieden voor autoverkeer en korte vluchten.

(Tekst loopt door onder de foto)
Transrapid
Foto: © Pitane Blue - Transrapid

"De petitie hebben we dan ook ondertekend en als stichting willen we een presentatie houden op het International maglev congres in Malmö."

De Stichting Freedom of Mobility heeft de petitie voor de Transrapid dan ook met volle overtuiging ondertekend. De organisatie is vastbesloten om hun visie te delen en zal daarom een presentatie geven op het International Maglev Congress in Malmö. Hier zullen ze hun plannen verder toelichten en pleiten voor de inzet van de Transrapid als een cruciale component van het toekomstige Nederlandse vervoerssysteem.

voordelen

De Transrapid biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van zowel de conventionele IC als de HST. Door zijn unieke magneetzweeftechnologie kan de Transrapid hogere snelheden bereiken met een lager energieverbruik en minder slijtage aan de infrastructuur. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten en een hogere betrouwbaarheid. Bovendien kan de Transrapid, dankzij zijn flexibiliteit en snelheid, een waardevolle aanvulling zijn op het bestaande openbaar vervoernetwerk, door een snelle en efficiënte verbinding te bieden tussen belangrijke stedelijke en economische centra.

De plannen van de Stichting Freedom of Mobility vertegenwoordigen een ambitieuze maar haalbare visie voor de toekomst van het Nederlandse openbaar vervoer. Door de Transrapid te integreren in het IC-segment en strategische corridors te ontwikkelen, kan Nederland een voorbeeld worden van innovatieve en duurzame mobiliteit. De presentatie op het International Maglev Congress biedt een uitstekende gelegenheid om deze visie te delen met een internationaal publiek en steun te verwerven voor de implementatie van de Transrapid in Nederland.

Lees ook  Duitsland: petitie Transrapid haalt 55.000 handtekeningen
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
InnoTrans