Gezien de wereldwijde energiecrisis wil Deutsche Bahn als milieupionier meer energie besparen op de werkvloer. Als eerste stap zal de Berlijnse Bahntower met onmiddellijke ingang niet meer verlicht worden. Tegelijkertijd lanceert het bedrijf een bonusprogramma voor energiebesparing. Alle cao- en AT-medewerkers krijgen bij hun loonbetaling in december een energiebonus van 100 euro. Als het idee goed wordt ontvangen en de collega’s opvallend veel maatregelen nemen, verhoogt de Groepsdirectie de energiebonus zelfs tot een eenmalig bedrag van maximaal 150 euro. De energiebonus is gekoppeld aan een oproep om op de werkvloer energie te blijven besparen met creatieve ideeën.

“De trein is nu al het meest energiezuinige vervoermiddel. Met het programma besparen we samen energie op de werkvloer. Met de energiebonus belonen we activiteiten en willen we compensatie bieden voor de stijgende energieprijzen. 200.000 spoorwegarbeiders in Duitsland zijn 200.000 creatieve geesten die hier samen het verschil zullen maken".

DB HR-directeur Martin Seiler.

In de Bahntower in Berlijn, waar het hoofdkantoor van de groep is gevestigd, schijnen tot middernacht horizontale neonbuizen naar buiten, wat het gebouw zijn karakteristieke uitstraling geeft. Deze LED-lampjes gaan nu niet meer aan. Alleen het DB-logo en de positielichten voor de luchtverkeersleiding branden nog.

De verbeeldingskracht van de medewerkers kent geen grenzen: of het nu gaat om verlichting, verwarming, tanken of soms een trap in plaats van een lift – zelfs kleine besparingen kunnen al een aanzienlijk bedrag opleveren en zijn een belangrijke hefboom om de snel stijgende energieprijzen op te vangen. In treinstations, treinen en op werkplekken is een minimale verlichting vereist om redenen van veiligheid en arbo.

De trein is nu al het meest klimaatvriendelijke en energiezuinige vervoermiddel. Elke kilometer die per spoor wordt afgelegd – in plaats van over de weg of door de lucht – is winst voor het klimaat. Daarnaast promoot DB al jaren energiebesparende maatregelen, of het nu gaat om energiezuinig rijden, waarbij machinisten rijhulpsystemen gebruiken, eenvoudige trucs en tips om hulpbronnen te helpen beschermen, met de implementatie van energiebesparende maatregelen in fabrieken, treinstations en kantoorgebouwen, of met de vervanging van fossiele verwarmingssystemen door alternatieve verwarmingssystemen aldus Deutsche Bahn

Foto boven: Simon Travels/ Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email