Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Censys BV, een ICT-dienstverlener uit Eindhoven, speelt een cruciale rol in deze transitie.

De verplichte integratie van de Centrale Database Taxivervoer (CDT) zal binnenkort taxiondernemingen en taxichauffeurs dwingen om hun ritgegevens continu en automatisch door te geven aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze maatregel beoogt een striktere controle en efficiënter toezicht op het taxivervoer. Taxibedrijven hebben de vrijheid om een apparaat of app te kiezen die op de markt wordt gebracht voor dit doel, aldus de nieuwe regelgeving.

Het Eindhovense ICT-bedrijf Censys BV speelt een sleutelrol in deze transitie. Censys, een gevestigde leverancier van IT-diensten, faciliteert al de gegevensoverdracht van haar bestaande klanten naar de ILT. In de tweede praktijktoets willen ze echter ook taxibedrijven zonder enige vorm van backoffice-automatisering ondersteunen. Dit betreft vooral zelfstandige chauffeurs die via platforms als Uber en Bolt opereren, of zij die zich richten op het straatwerk.

“De uitdaging bij deze bedrijven is het ontbreken van een geautomatiseerd systeem dat wij kunnen koppelen,” aldus een woordvoerder van Censys. “Met onze oplossing, Pitane Pallas, willen we ook deze markt bedienen, zodat zij voldoen aan de eisen zonder datacommunicatie met centrale systemen.”

Om een correcte en veilige gegevensuitwisseling met de ILT te garanderen, moeten ICT-dienstverleners zoals Censys voldoen aan strikte aansluitvoorwaarden die zijn vastgelegd in de nieuwe ministeriële regeling CDT. Deze voorwaarden waarborgen de integriteit en continuïteit van de dataoverdracht, cruciaal voor de effectiviteit van het systeem.

Na een succesvolle implementatie van Chiron, een vergelijkbaar systeem in Vlaanderen, gaat het Eindhovense bedrijf Censys BV ook zelfstandige taxichauffeurs in Nederland ondersteunen bij de overgang naar de Centrale Database Taxivervoer (CDT). Dit initiatief is gericht op het zo snel mogelijk uitfaseren van de boordcomputer taxi (BCT), wat een belangrijke stap betekent voor de modernisering van de Nederlandse taxisector.

(Tekst loopt door onder de foto)
taxichauffeurs
Foto: © Pitane Blue - Taxichauffeurs in Rotterdam

Pitane Blue Media organiseert dinsdag 17 september een online event over de introductie van de Centrale Database Taxi (CDT). Dit evenement is bedoeld om taxiondernemingen en taxichauffeurs te informeren over de nieuwe regelgeving rondom de verplichte aanlevering van taxivervoergegevens aan de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT).

De online bijeenkomst zal twee uur duren en biedt uitgebreide informatie over de werking en het gebruik van de CDT. Hierbij wordt onder meer ingegaan op de keuze van een ICT-dienstverlener voor het aansluiten van zowel wagenpark als chauffeurs. Deze sessie is nuttig voor taxibedrijven, chauffeurs en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de taxibranche.

Lees ook  Intentieverklaring: overheid neemt luchtvaarttaken terug van Kiwa

toezicht

De Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) werkt aan een alternatief voor de huidige boordcomputer taxi (BCT) en de bijbehorende BCT-kaarten. Dit initiatief moet het toezicht verbeteren en vereenvoudigen. De tweede praktijktoets van de CDT, die op 1 augustus 2024 van start gaat, is een cruciaal onderdeel van dit proces. Tijdens deze toets, die in samenwerking met geselecteerde taxiondernemingen en ICT-dienstverleners plaatsvindt, zal de definitieve technologie uitgebreid worden getest. Hierbij wordt gekeken naar de oplossingen voor problemen die in de eerste toets aan het licht kwamen.

De tweede praktijktoets is een vervolg op een eerdere succesvolle proef en richt zich op het valideren van de gehele keten van gegevensoverdracht. Door deze real-world testfase hoopt de ILT eventuele resterende knelpunten in de technische en operationele implementatie van de CDT op te lossen.

Bij de invoering van de CDT-regelgeving biedt Censys BV een oplossing waarmee taxiondernemers, zonder de noodzaak van een BCT, hun vervoergegevens aan de ILT kunnen doorgeven. Deze flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt doordat geen specifieke app of apparaat verplicht wordt gesteld, hoewel de gegevenslevering wel aan bepaalde frequenties en methoden moet voldoen.

Dit nieuwe systeem moet niet alleen de administratieve last voor chauffeurs en ondernemers verlichten, maar ook zorgen voor een transparanter en efficiënter toezicht op de taxibranche. De samenwerking tussen de ILT en Censys BV toont aan hoe technologische innovatie kan bijdragen aan een beter gereguleerde en gecontroleerde markt.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  ILT: Chinese fatbikes voldoen niet aan de regels, inspectie grijpt in
CDT