Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Hij erkent de vele uitdagingen die voor hem liggen, zowel financieel als technisch, maar hij is vastberaden om samen met de Kamer deze obstakels te overwinnen.

Barry Madlener wordt wellicht de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zijn motivatiebrief aan formateur Van Zwol biedt inzicht in zijn motivatie en achtergrond. In zijn brief reflecteert Madlener op zijn onverwachte politieke carrière en de ervaringen die hem hebben gevormd.

Madlener begint zijn brief met de opmerking dat hij nooit had gedacht kandidaat-minister te worden. In 1999 was hij makelaar en taxateur in de regio Rotterdam. Hij merkte dagelijks een grote kloof tussen de politiek en burgers, wat hem frustreerde. Toen hij hoorde van de oprichting van Leefbaar Nederland, voelde hij zich meteen aangetrokken tot het idee om deze kloof te dichten. Hij besloot zich aan te melden als vrijwilliger en kreeg Kay van der Linde aan de telefoon. Dit leidde tot zijn eerste stap in de politiek, waarbij hij op een zondagmorgen naar Hilversum reed en in een wereld vol gedreven mensen terechtkwam.

politieke reis

Bij Leefbaar Nederland begon Madlener zijn politieke reis, waar hij betrokken raakte bij de verkiezingscampagne van Pim Fortuyn. Hij ontmoette Fortuyn tijdens het tellen van stemmen, een ontmoeting die een blijvende indruk op hem maakte. De moord op Fortuyn in 2002 was een zwarte dag voor Madlener en het land, wat hem nog meer vastberaden maakte om voort te zetten wat Fortuyn was begonnen.

Na de moord op Fortuyn en later ook Theo van Gogh, die vermoord werd vanwege zijn kritische houding over de islam, voelde Madlener de urgentie om de politieke strijd voort te zetten. In 2004 richtte Geert Wilders zijn eigen partij op, wat Madlener als hard nodig beschouwde. Hij bood Wilders zijn hulp aan, wat leidde tot zijn verkiezing in de Tweede Kamer in 2006 als woordvoerder voor Infrastructuur en Waterstaat. 

Lees ook  N434 en Corbulotunnel open: doorbraak voor verkeer in duin- en bollenstreek
(Tekst loopt door onder de foto)

Madlener spreekt met trots over de Nederlandse infrastructuur, die hij beschouwt als een fundament voor welvaart en vrijheid. Hij verwijst naar zijn jeugd in de haven van Rotterdam en de trots van zijn ouders, die de oorlog hadden meegemaakt en getuige waren van de wederopbouw en economische groei van Nederland. Deze persoonlijke geschiedenis versterkt zijn motivatie om de rol van minister op zich te nemen.

Madlener vertelt in zijn brief dat infrastructuur en waterstaat onderwerpen zijn die hem nauw aan het hart liggen, mede door zijn achtergrond. Als zoon van een havenman groeide hij op in de buurt van de haven van Rotterdam. Zijn ouders waren trots op Nederland en de welvaart die mede dankzij de uitstekende infrastructuur was bereikt.

Madlener’s brief benadrukt zijn trots op de Nederlandse infrastructuur en zijn wens om deze als minister in topconditie te houden. Hij erkent de uitdagingen die voor hem liggen, zowel financieel als qua uitvoering en regeldruk. Toch is hij vastbesloten om zich in te zetten voor de beste infrastructuur en waterbeheer ter wereld. Hij sluit af met de belofte om de Kamer van de juiste informatie te voorzien en tekst en uitleg te geven over politieke keuzes. Hij ziet uit naar een mooie samenwerking met alle partijen en zijn oud-collega’s in de Kamer.

Met deze brief schetst Madlener een beeld van een gedreven politicus die zich inzet voor de verbetering van Nederland’s infrastructuur en waterbeheer. Zijn persoonlijke en professionele achtergrond geven hem een unieke kijk op de uitdagingen die voor hem liggen, en zijn toewijding aan de publieke zaak is duidelijk in elk woord.

Lees ook  N434 en Corbulotunnel open: doorbraak voor verkeer in duin- en bollenstreek
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Blablabla