Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De wijzigingen in de Binnenvaartregeling en het onderzoek naar AIS-gegevens moeten ervoor zorgen dat de regels voor watertaxi’s duidelijker worden en beter nageleefd kunnen worden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat de Binnenvaartregeling aanpassen om duidelijker te maken aan welke regels watertaxi’s zich moeten houden. Dit besluit volgt op aanbevelingen van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) naar aanleiding van twee ernstige ongevallen met watertaxi’s.

Een tragische aanvaring tussen een watertaxi en een snelboot op de Waddenzee en een botsing tussen een watertaxi en een havenrondvaartboot in Rotterdam hebben geleid tot een onderzoek door de OVV. De onderzoeksrapporten bevatten vijf aanbevelingen voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

urgentie

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt de urgentie van de maatregelen: “Het tragische ongeval in het Schuitengat heeft diepe sporen nagelaten bij de nabestaanden, de ooggetuigen en de hulpverleners. Bij het ongeval in Rotterdam kwamen geen mensen om het leven, maar het ongeval had desalniettemin een grote impact op alle betrokkenen. Veiligheid op onze vaarwegen is het belangrijkst. Het ministerie omarmt alle aanbevelingen van de OVV en is hier gelijk mee aan de slag gegaan.”

Op basis van de aanbevelingen is een overleg gestart tussen de betrokken partijen bij personenvervoer op de Waddenzee, waaronder Rijkswaterstaat, de Inspectie Leefomgeving en Transport, het ministerie en de sector. Deze partijen werken in drie werkgroepen aan verbeteringen op het gebied van veiligheid, handhaving, communicatie en regelgeving.

Een belangrijke aanbeveling van de OVV betreft de noodzaak voor eenduidiger wet- en regelgeving voor het bedrijfsmatig vervoeren van maximaal twaalf passagiers op het water. De huidige regels zijn niet duidelijk over welke voorschriften van toepassing zijn op watertaxi’s. Daarom worden de relevante voorschriften uit de Binnenvaartregeling aangepast zodat duidelijk is dat ze van toepassing zijn op watertaxi’s.

(Tekst loopt door onder de foto)
DHG
Foto: © Pitane Blue - Watertaxi Rotterdam DHG

Daarnaast onderzoekt het ministerie hoe gegevens van een Automatisch Identificatiesysteem (AIS) kunnen bijdragen aan de handhaving. Ook dit is een aanbeveling van de OVV. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden en voorwaarden voor het gebruik van AIS-gegevens.

MSTX 21

De aanvaring in het Schuitengat op de Waddenzee vond plaats tussen de snelboot Tiger en de watertaxi Stormloper. Hierbij kwamen drie passagiers om het leven en wordt één passagier nog steeds vermist. Verschillende opvarenden raakten gewond. Bij de aanvaring in Rotterdam op de Nieuwe Maas kwam de watertaxi MSTX 21 ondersteboven in het water te liggen na een botsing met de havenrondvaartboot Marco Polo. De zes inzittenden kwamen vast te zitten in het omgeslagen vaartuig. Eén persoon raakte gewond, maar iedereen kon uiteindelijk worden gered met hulp van andere schepen.

Op 6 december 2023 en op 17 januari 2024 heeft de OVV de onderzoeksrapporten ‘Aanvaring in het Schuitengat’ en ‘Aanvaring van een watertaxi met een havenrondvaartboot’ gepubliceerd. Deze rapporten vormden de basis voor de huidige initiatieven van het ministerie om de veiligheid op het water te verbeteren.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDT