Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De tarieven van de kilometerheffing voor vrachtwagens worden op 1 juli opgetrokken in Vlaanderen en Brussel.

Vanaf 1 juli zullen er verschillende veranderingen plaatsvinden op het gebied van mobiliteit in België, vooral wat betreft de kilometerheffing voor vrachtwagens en de autokeuring voor personenwagens. Deze maatregelen zijn bedoeld om de duurzaamheid en efficiëntie van het transport te verbeteren en zijn door Viapass, het publieke orgaan dat de kilometerheffing coördineert en controleert, aangekondigd.

De kilometerheffing voor vrachtwagens in Vlaanderen en Brussel zal vanaf 1 juli met ongeveer 3 procent stijgen. Deze verhoging is een gevolg van de jaarlijkse indexering. In Wallonië werden de tarieven al eerder, op 1 januari, geïndexeerd. De nieuwe tarieven worden automatisch bijgewerkt in de software van de On-Board Units (OBU’s) van de vrachtwagens. Dit betekent dat vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven rekening moeten houden met hogere kosten voor het gebruik van de wegen in deze gewesten.

geen nieuwe wegen

Belangrijk om te vermelden is dat er geen nieuwe wegen worden toegevoegd aan het kilometerheffingnetwerk in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In het Waals Gewest zal echter op een deel van de N246 in Tubeke geen kilometerheffing meer verschuldigd zijn, wat een uitzondering vormt binnen deze wijzigingen.

De kilometerheffing geldt voor alle binnen- en buitenlandse vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton. Het tarief is afhankelijk van de MTM, de euro-emissienorm van het voertuig en het gewest waarin de vrachtwagen rijdt. Voor emissievrije vrachtwagens zijn er echter enkele uitzonderingen. Vanaf 1 juli zijn zero-emissievrachtwagens vrijgesteld van kilometerheffing in Brussel, een maatregel die is ingevoerd om de vergroening van logistiek transport te stimuleren. In Vlaanderen geldt deze vrijstelling al sinds begin 2024, terwijl in Wallonië zero-emissievrachtwagens in de goedkoopste categorie vallen. Ondanks deze vrijstellingen moeten ook emissievrije vrachtwagens een OBU aan boord hebben om de gereden kilometers te registreren.

Lees ook  Melanie van der Horst: "een derde is taxi, en dat is wel heel veel"
(Tekst loopt door onder de foto)
verkeersbelasting
Foto: © Pitane Blue - Controle verkeersbelasting

Vanaf maandag 1 juli 2024 gelden in Vlaanderen en Brussel nieuwe tarieven voor de kilometerheffing. Het gaat om een indexaanpassing.

Naast de veranderingen in de kilometerheffing worden er ook wijzigingen doorgevoerd in de regels voor de autokeuring van personenwagens. Vanaf 1 juli moeten de meeste personenwagens slechts om de twee jaar naar de autokeuring gaan, in plaats van jaarlijks. Deze nieuwe maatregel geldt voor voertuigen die ouder zijn dan vier jaar en die minder dan 160.000 kilometer hebben gereden of jonger zijn dan tien jaar. Voertuigen die ouder zijn of meer kilometers op de teller hebben, moeten wel jaarlijks gekeurd worden.

Daarnaast mogen personenwagens, lichte vrachtwagens en lichte aanhangwagens vanaf 1 juli ook buiten erkende keuringscentra gekeurd worden, bijvoorbeeld bij garages die een keuringslijn hebben geïnstalleerd. De keuring moet dan wel uitgevoerd worden door controleurs die werken bij erkende keuringsinstellingen. Deze wijzigingen zijn bedoeld om de druk op de keuringscentra te verminderen, wachttijden te verkorten en de dienstverlening te verbeteren.

federaal

Op federaal niveau is er ook een belangrijke verandering aangekondigd: vanaf 1 juli zal de federale overheid alleen nog elektrische dienstwagens kopen of leasen. Deze maatregel past binnen de Europese ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Europa heeft al besloten dat vanaf 2035 alleen nog auto’s mogen worden verkocht die geen CO₂ uitstoten. De overstap naar duurzame dienstwagens bij de federale overheid zal echter geleidelijk verlopen, met nieuwe voertuigen die al vanaf midden 2024 duurzaam moeten zijn.

Het wagenpark van de federale overheid bestaat momenteel uit 920 voertuigen, exclusief de auto’s van de politie en defensie. Het betreft vooral dienstwagens die gebruikt worden voor specifieke taken, zoals bij de douane of sociale inspectie. Slechts een klein aantal personeelsleden, namelijk 170 van de 65.000 ambtenaren, rijdt met een dienstwagen.

Lees ook  Waarschuwing ACM: prijsverspringingen bij vakantieboekingen
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Blablabla