Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De Lijn neemt op 1 juli de eerste nieuwe generatie elektrische bussen van leverancier VDL in dienst vanuit de stelplaats Destelbergen.

Op 1 juli heeft de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn haar eerste nieuwe generatie elektrische bussen van leverancier VDL in gebruik genomen. De eerste vijf van in totaal 24 e-bussen zijn gestart vanuit de stelplaats in Destelbergen en zullen de elektrische vloot van De Lijn in de regio Gent versterken.

De uitbreiding van de elektrische vloot markeert een belangrijke stap in de vergroening van het openbaar vervoer in Vlaanderen. “De eerste vijf e-bussen van VDL worden vanaf 1 juli in dienst genomen vanuit de stelplaats Destelbergen,” aldus uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Deze stelplaats verwacht de volgende weken en maanden nog vijf e-bussen. De overige 14 voertuigen van deze bestelling zullen worden ingezet vanuit de stelplaats Sint-Niklaas. Afgelopen legislatuur hebben we de vergroening van de busvloot bij De Lijn effectief ingezet. Door de bijkomende investeringsmiddelen die werden voorzien, kon de vervoermaatschappij verschillende bestellingen plaatsen.”

Peeters benadrukt de voordelen van e-bussen: “E-bussen verbruiken geen fossiele brandstof en stoten helemaal niets uit. Dit is zowel voor het klimaat als voor de gezondheid van wie zich in of om de bus bevindt een groot voordeel. Daarnaast koopt De Lijn alleen groene stroom, zo is er ook bij de productie van de energie geen uitstoot. Het is noodzakelijk dat deze transitie verder wordt gezet en hier de nodige middelen voor worden voorzien.”

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, uitte haar tevredenheid over de nieuwe aanwinst: “We zijn bijzonder blij dat we ook in de regio Gent onze klanten kunnen laten genieten van de nieuwe generatie e-bussen. Net zoals alle andere e-bussen beschikken ze over vele troeven die het reizigerscomfort verhogen, zoals USB-laadpunten voor smartphones, extra-brede infoschermen met halte-informatie, elektrisch bediende oprijplaten voor minder mobiele reizigers, zetels met gerecycleerd leder, een vloerbedekking met houtlook en een verbeterde ventilatie. Maar ook aan de veiligheid en het comfort van onze chauffeurs is gedacht. De e-bussen zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen die in de modernste auto’s niet zouden misstaan, zoals bijvoorbeeld camera’s in plaats van spiegels en meerdere detectiesystemen om voetgangers en fietsers op te merken. Speciale aandacht is geschonken aan de stuurpost van de chauffeur, die over een eigen airco en een verwarmde en geventileerde stoel beschikt.”

Lees ook  Strijd om busvervoer in Zeeland barst los: wie gaat de uitdaging aan?
(Tekst loopt door onder de foto)
VDL elektrische bus

De inzet van de nieuwe e-bussen vanuit Destelbergen zal de busvloot in de regio Gent verjongen en moderniseren. Dit initiatief wordt positief ontvangen door de lokale gemeenschap. Elsie Sierens, burgemeester van Destelbergen, verklaarde: “Dat het openbaar vervoer een duurzame weg inslaat en voor elektrificatie kiest, past perfect in de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dat wij in Destelbergen een primeur kunnen aanbieden, namelijk dat de eerste VDL e-bussen van hieruit de regio zullen bedienen, verheugt ons des te meer.”

De keuze voor elektrische bussen sluit aan bij bredere inspanningen om de ecologische voetafdruk van het openbaar vervoer te verkleinen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Door te investeren in moderne, milieuvriendelijke voertuigen, draagt De Lijn bij aan een schonere en gezondere leefomgeving voor zowel reizigers als omwonenden. Deze transitie is een belangrijk onderdeel van de strategie om het openbaar vervoer aantrekkelijker en duurzamer te maken, en vormt een voorbeeld voor andere regio’s in Vlaanderen en daarbuiten.

De komende maanden zullen de resterende e-bussen geleidelijk in dienst worden genomen, wat de capaciteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening in Gent en Sint-Niklaas verder zal versterken. Met de nieuwe generatie e-bussen zet De Lijn een belangrijke stap naar een groenere toekomst en toont zij zich als een pionier op het gebied van duurzaam openbaar vervoer.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Kusttram Zeebrugge vernieuwd: klaar voor de toekomst
Blablabla