Print Friendly, PDF & Email

Er waren 1246 bladzijden nodig om een mager akkoord op papier te zetten. Veel sectoren zullen de Brexit aanvoelen en het uiteindelijk toch als een harde Brexit ervaren. De meest zichtbare worden de lange wachttijden die ontstaan bij de grensovergang door controles van documenten en de lading zelf. Economische winst is er niet, alleen verlies. Producten in Europa worden duurder voor de Britten en vice versa voor de Europeanen.

extra papierwerk

Behalve wat klein leed voor Ziggo kijkers die na 1 januari geen Ziggo-Go meer kunnen kijken in Groot Brittannië als gevolg van de Brexit, zijn er grotere problemen. Bedrijven moeten nu met EU certificaten bewijzen dat hun producten voldoen aan de Europese normen. Ook het Verenigd Koninkrijk kent zulke certificaten en die blijken niet een op een aan te sluiten. Voor veel bedrijven die willen exporteren wil dit zeggen twee keer het certificaat behalen en extra kosten maken.

Door barrières weg te werken, door het mogelijk te maken dat bedrijven op Europese schaal kunnen werken, kunnen we het best concurreren met de Verenigde Staten, Japan en andere nieuwe opkomende economische machten in Azië en elders.

Nu gebeurt net het omgekeerde. Om de economische gevolgen op te vangen, is de EU bezig met de oprichting van een apart brexitfonds van 5 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk moest voor de Britse premier Johnson zijn soevereiniteit terugwinnen. Maar in de praktijk zal het toch tegenvallen. 

verliezers

De Brexit kent alleen maar verliezers. Britse diploma’s worden niet meer automatisch erkend en bedrijven bedrijven verliezen hun automatische toegang of paspoort tot de Europese markt. Voorlopig lijkt de enige conclusie dat het handelsakkoord voor beide kanten een verlies betekent, en dat de EU heeft geprobeerd om de grootste schade aan de eigen interne markt te beperken. 

economie

Groningse studenten die voor een uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk willen, kunnen daarvoor geen gebruik meer maken van subsidie uit het Erasmus-programma. Het Erasmusprogramma zelf blijft wel gewoon bestaan en is voor de RUG nog altijd belangrijk. De gevolgen van de brexit voor de technologische industrie zijn iets minder erg geworden door de handelsdeal, maar nog altijd enorm. Op de langere termijn zal een economische neergang in het Verenigd Koninkrijk zorgen voor minder vraag.

sportwereld

Door de Brexit, waarover de regering van premier Johnson en de Europese Unie donderdag een akkoord hebben gesloten, zal ook de sportwereld veranderen, Vanaf 1 januari mogen er geen Europese voetballers onder de 18 jaar meer gecontracteerd worden door de Engelse clubs. De contracten van de speelsters uit het vrouwenvoetbal die nu al in Engeland actief zijn, als ze tenminste op tijd een werkvergunning hebben aangevraagd, worden gerespecteerd. 

Belgische chocolade

Ook luxebedrijven moeten de gevolgen van de Brexit vrezen. Niet alleen de uitvoer van Belgische chocolade, maar ook de invoer van kledij op basis van wol, kasjmier, zijde en Vicuña-wol. Elke export vanuit Brussel naar het Verenigd Koninkrijk zal gepaard gaan met douaneprocedures. Dat betekent administratief veel werk, maar er komen ook importtarieven.

Lees ook: Reizen van en naar Verenigd Koninkrijk na 31 december 2020

wachtrijen
lange wachtrijen bij de douane
Boris Johnson
Boris Johnson
typisch daklicht taxi in Londen