Print Friendly, PDF & Email

Reizigers die op de luchthaven aankomen moeten een negatieve coronatest laten zien, wat voor velen de periode die daar aan vooraf gaat de nodige stress oplevert. Dagelijks ontvangen we op onze redactie of via onze WhatsApp tiplijn berichtjes van wanhopige reizigers die langs deze weg hulp zoeken. Het verkrijgen van zo’n bewijs bleek moeilijker dan verwacht en veel hulp bij de luchthaven informatiedesk is er niet.

Niet alleen vraagt het veel regelwerk om een test aan te vragen, in veel gevallen is het ook nog een karwei om op de testlocatie te komen. Vaak blijkt dan ook nog dat er niet eens wordt om gevraagd. Wanneer men met de trein in een Nederlands of Belgisch station aankomt vanuit Frankrijk wordt er steekproefsgewijze gecontroleerd.

Voor een overheidstest moet je veel te lang wachten. Het kan makkelijk tot 72 uur duren voor je aan de beurt bent en de uitslag weet. Je moet dus een private test regelen en dat kost meteen de hoofdprijs.

Dinsdag werd bekend dat de luchthaven Schiphol momenteel de drukste luchthaven van heel Europa is wanneer men de dagelijkse vliegbewegingen met andere luchthavens vergelijkt. Afhankelijk van de vlucht kan men gewoon doorlopen zonder paspoort of testuitslag te laten zien. Toch kunnen volgens de verantwoordelijke Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) buitenlanders worden teruggestuurd die zonder een negatief testrapport het land binnenkomen. Toch ligt dat in de praktijk veel moeilijker dan gedacht. 

noodzakelijk reizen

Het kabinet roept al tijden op alleen strikt noodzakelijke reizen te maken in verband met het coronavirus. Deze week is de oproep om niet naar het buitenland te reizen en geen reizen te boeken verlengd tot 15 maart. Als mensen toch op vakantie gaan, is dat ,”zeer onverantwoord en ongepast”, benadrukt Van Nieuwenhuizen nogmaals. 

Lees ook: Verplichte negatieve testverklaring voor reizigers

COVID-19 test locatie
COVID-19 test locatie