Fietssleutels weer kwijtgeraakt, wie kent dit probleem niet? Vanaf vandaag introduceert de Nederlandse Spoorwegen OV-fietsen met een nieuw slot. Dit nieuwe slot is een elektronisch slot en kun je openen met je OV-chipkaart. Je houd je OV-chipkaart tegen het slot, het slot gaat open en de huur start automatisch als je een OV-fietsabonnement hebt. Als je onderweg je OV-fiets ergens wil stallen en op slot wil zetten, moet je de knop één seconde in drukken. Duw dan het ringslot een klein stukje omlaag, dit ontgrendelt het kettingslot. Sluit het ringslot en het kettingslot. Deze OV-fiets is alleen met jouw OV-chipkaart weer te openen. Je houd je OV-chipkaart ertegen en houd de knop drie seconden ingedrukt, vervolgens kun je de ketting loshalen.

Je OV-chipkaart is dus de sleutel van de OV-fiets, je hebt niet langer een sleutel nodig. Je hoeft niet langs een servicemedewerker om een OV-fiets te huren, of bij de zelfservice huur-locatie op zoek te gaan naar de fiets die bij de sleutel hoort. De gehuurde OV-fiets moet teruggebracht worden op de locatie waar je deze hebt gehuurd. Je plaatst de fiets op de OV-fiets plek en sluit het slot door de knop 1 seconde in te drukken en het ringslot weer te sluiten. Je OV-fietsrit wordt nu automatisch afgesloten.

De fietsenstalling van station Apeldoorn is de eerste fietsenstalling met OV-fietsen met deze nieuwe elektronische sloten. Hier zijn alle 400 OV-fietsen voorzien van een elektronisch fietsslot, die opengemaakt kunnen worden met de OV-chipkaart. Het is de bedoeling dat in 2021 steeds meer OV-fietsen dit elektronisch slot krijgen. De NS verwacht dat eind dit jaar ongeveer zeventig procent van de OV-fietsen een nieuw elektronisch slot hebben.

Foto boven en onder: NS beeldbank.

Lees ook: Aantal reizigers NS enorm teruggelopen vergeleken met 2019

Print Friendly, PDF & Email