Er wordt druk gezocht naar de oorzaak van de problemen met de elektrische bussen van Keolis. De nieuwe, elektrische bussen kampen met de nodige opstartproblemen. Keolis nam de elektrische bussen half december in gebruik, toen ook de nieuwe Rrreis dienstregeling inging. In totaal gaat het om meer dan 250 bussen van Chinese makelij, die rijden in delen van Overijssel en Gelderland. Geregeld vallen bussen stil en werkt de verwarming niet, wellicht om de batterijen te sparen.

De patronen die dan volgen bij problemen tijdens de start van een nieuwe concessie werden weer keurig gevolgd. De fractie Onafhankelijke Conservatieve Liberalen heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de problemen met de bussen. Zo wil men weten of er mogelijk minder problemen waren geweest indien was gekozen voor de bussen van VDL, een Nederlandse busbouwer. Ook de softwareleverancier lag onder vuur want zonder voorafgaand onderzoek zijn volgens de woordvoerder de problemen te wijten aan de software.

Bijna 900 chauffeurs moesten worden ingewerkt om met de grootste elektrische vloot binnen Europa van start te gaan.  Er is veel gedoe om geweest, omdat Keolis fraudeerde tijdens de aanbestedingsprocedure.  In 2022 moet een ander bedrijf het vervoer in de Regio IJssel-Vecht overnemen. De nieuwe Chinese bussen blijven dan wellicht wel gewoon rijden.

Lees ook: Keolis verliest definitief contract maar rijdt noodconcessie

Print Friendly, PDF & Email