De scholen blijven tot doorgaan als afstandsonderwijs. De feestdagen worden vervroegd in Opper-Oostenrijk en Stiermarken. De minimale afstand wordt vergroot naar twee meter. Gastronomie en toerisme zijn ook in februari gesloten. Dat zijn enkele nieuwe maatregelen na intensief overleg met experten, de federale regering en de sociale partners. Concreet blijft de harde lockdown van kracht tot minimaal 7 februari en is toerisme tijdens de maand februari taboe.

Vanaf 25 januari wordt de afstandsregel verlengd van één naar twee meter. Dit geldt voor mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen. FFP-2-maskers zijn verplicht om te worden gedragen in het openbaar vervoer en voor het bezoek aan de winkels in de detailhandel. Deze worden tegen kostprijs in de voedingsdetailhandel aangeboden en mensen met een laag inkomen zouden deze gratis moeten ontvangen. Vanaf 8 februari kunnen dan wellicht de eerste stappen worden gezet wanneer in de komende periode het aantal besmettingen daalt onder de 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Maar ook dan blijft de twee meter afstandsregel en het gebruik van FFP2-maskers gehandhaafd.

Skivakanties blijven taboe, in tegendeel. De Weense burgemeester Michael Ludwig (SPÖ) van zijn kant riep op tot politieke cohesie – hij hoopte dat de federale regering in de toekomst de staten bij besluiten zou blijven betrekken. Ook sprak hij de hoop uit dat “vaccinatie weer veel vrijheid zal geven”. “We moeten aan het land denken, niet aan de klanten”, liet de Stiermarkse gouverneur Hermann Schützenhöfer (ÖVP). Tegelijkertijd waarschuwde hij niet te spreken over een noodsituatie in verband met de pandemie – “onze ouders in oorlog” hebben zo’n crisis meegemaakt, maar over een crisis waarin het niet zo slecht gaat: “Ieder van ons vertegenwoordigt een land. we werken allemaal voor Oostenrijk. “

Gedisciplineerde wintersporters

Dit jaar is een skivakantie tijdens de semesterpauze niet mogelijk. Hotels blijven gesloten en skivakanties zijn verboden. Om 11.00 uur kondigde de regering vandaag op een persconferentie de verlenging van de lockdown aan . Voor toerisme en gastronomie betekent het langer wachten. Het einde komt op zijn vroegst eind februari of begin maart in beeld. Het wintertoerisme wordt daarom geannuleerd. Skipistes zijn alleen beschikbaar voor lokale bewoners en dagjesmensen. Christoph Walser, voorzitter van de Tiroolse Kamer van Koophandel, eiste duidelijkheid van de regering. Die heeft hij vandaag gekregen.

Lees ook: Dringende oproep ANVR: ‘Gebruik je vouchers zodra het kan’

Print Friendly, PDF & Email