Vervoer is belangrijk om naar je werk, opleiding, vrienden of familie te gaan. Ook als we vaker thuiswerken, zal Nederland vastlopen als wij nu niets doen. We moeten anders en slimmer naar alle modaliteiten (auto, fiets, OV) van vervoer kijken, zodat we ook in de nieuwe realiteit op een duurzame en verantwoorde manier onze bestemmingen kunnen bereiken. Mobiliteit staat bij ons de komende weken centraal in de aanloop naar de verkiezingen. De kandidaten, de ideeën waar zij voor staan en hun partijprogramma. In de eerste publicatie van een reeks politieke ambities ten aanzien van mobiliteit gaan we in op de idealen van D66.

De kandidaten van de lijst D66 komen uit alle vier windstreken, en zelfs de overzeese delen van ons koninkrijk. Er is spreiding in leeftijd, de jongste kandidaat is 19 en de oudste 64. In 2017 kwam lijsttrekker Sigrid Kaag terug naar Nederland. D66 wil de klimaatcrisis zo stevig aanpakken dat Nederland eraan gaat verdienen. Alleen met een nieuwe economie kunnen we volgens de partij floreren in een tijd van technologische en industriële revolutie. Van vliegen naar treinen. Dat is een van de idealen uit het D66 partijprogramma. 

 

De vliegtuigen van Fokker domineerden met veel lawaai en uitstoot het luchtruim. Nou, dan kunnen de Flying-V’s uit Delft stiller en schoner het stokje overnemen. DAF en Spyker konden Nederland veroveren. Nou, dan kunnen de schone auto’s van Lightyear en Luca uit Brabant dat ook.

Bij investeringen in mobiliteit staan bereikbaarheid en duurzaamheid bij ons voorop. D66 wil dat het openbaar vervoer in de stedelijke omgeving aantrekkelijker wordt dan de auto.  De partij wil investeren in een snellere OV-verbinding naar Noord- en Zuid-Nederland en onze Oosterburen. De partij stimuleert ook de grote innovaties die worden verwacht met schoner, zelfrijdend vervoer. Zij bieden reizigers meer vervoers- en overstapmogelijkheden, bijvoorbeeld via de fiets, elektrische scooters of (deel)auto’s. Dit vraagt om grote investeringen, maar die zijn noodzakelijk, ook voor een schonere lucht.

Lees ook  Waterstoftechnologie in de auto-industrie: een stille revolutie op gang
Tweede Kamerverkiezingen
Tweede Kamerverkiezingen

Enkele programmapunten van D66 zijn – investeren in schone energie – hogere klimaatdoelen – van vliegen naar treinen – sneller en schoner van A naar B – veel meer OV en opvallend gratis kinderopvang. Wij bouwden de Delta werken, dus we kunnen toch ook de waterstoffabriek van Europa worden? D66 wil investeren in publiek werk, het werk dat samenleven mogelijk maakt. Want niemand kan leven van waardering alleen. Dat weten we. Maar we kunnen de problemen ook niet alleen afdoen met een salarisverhoging. Er moet voor D66 een einde komen aan strikte voorschriften uit de torens van Den Haag, waardoor er bijna meer tijd gaat zitten in gedetailleerde verantwoording dan waar het echt om gaat. 

Het is aan de politiek om mensen weer perspectief te geven. Dat begint zo vroeg mogelijk. Door gratis kinderopvang. Door flink te investeren in goed onderwijs.

D66 vindt dat de kansen van waterstof als energiedrager verder en concreter moeten worden ontwikkeld. De partij liet eerder in de provincie Overijssel en Flevoland een duidelijk signaal horen. Voor diverse vormen van mobiliteit wil D66 binnen een straal van elke 100 km een waterstoftankstation. Om waterstof breed beschikbaar te maken staat D66 open voor opslag van waterstof en onder voorwaarden eventueel in de (diepe) ondergrond. We sluiten tegelijk opslag voor afval en CO2 in de diepe ondergrond uit. De fractie van D66 Deventer stelt het college schriftelijke vragen over de kansen en mogelijkheden om waterstof beter te benutten voor de energietransitie. D66 wijst op de vele actuele ontwikkelingen omtrent het gebruik van waterstof in het verkeer, openbaar vervoer en het verwarmen van woningen.

Lees ook  Het is aan de kiezers om te beslissen welke afslag in mobiliteit we nemen
van Beiroet naar Binnenhof

Regisseur Shuchen Tan volgde de afgelopen vijf jaar de transformatie van Sigrid Kaag van diplomaat naar minister en uiteindelijk D66 lijsttrekker. Het hoort bij de democratie dat media laten zien hoe het politiek werkt. Daarbij zijn dit soort documentaires belangrijk, ze geven meer inzicht dan een tweet of een snelle quote. Centraal thema van de film werd dan ook hoe Kaag deze grote overgang van het Midden-Oosten naar de Haagse politiek ervaart.  

Sigrid Kaag
Sigrid Kaag

Ik herkende nog steeds veel. Overwegend gelukkige mensen in een vrij en veilig land – en geloof me, ik heb anders gezien in deze wereld.

Print Friendly, PDF & Email