Print Friendly, PDF & Email

Bij de concessieverlening voor het openbaar vervoer is een goede bereikbaarheid van dunbevolkte gebieden een belangrijk criterium. Experimenten met andere vervoersmiddelen als deelauto’s en vrijwilligerstaxi’s kunnen in de concessie worden meegenomen. Het reguliere spoornetwerk kan intensiever worden gebruikt, ook door extra maatregelen voor stiller en veiliger spoor. Het CDA wil afspraken maken over de mogelijkheid om de Duitse en Belgische hogesnelheidslijnen door te trekken naar Hengelo, Venlo, Maastricht en Groningen en bestaande internationale verbindingen te verbeteren. 

Met de aanleg van nieuwe hoogwaardige openbaarvervoersverbindingen wil het CDA nieuwe gebieden ontsluiten om te wonen en te werken. Zo willen ze de steden toegankelijk en leefbaar houden en spreiden ze de economische kracht over het hele land. De partij wil investeren in binnenlandse hogesnelheidsverbindingen naar het Noorden (Lelylijn) en het Oosten met een goede aansluiting naar de rest van Europa. Breda, Utrecht, Zwolle, Groningen en Arnhem worden knooppunten op het nieuwe hogesnelheidsnetwerk.

Voor betere verbindingen tussen steden en regio’s wil de brede volkspartij  CDA bouwen aan hubs, waar verschillende vervoersvormen samenkomen en reizigers eenvoudig kunnen overstappen naar een (deel)auto, (deel)fiets, trein of metro. Via digitale dan altijd altijd de snelste of goedkoopste weg vinden. Voor het CDA is een concurrerende en duurzame luchtvaart op Schiphol en de regionale luchthavens van groot belang voor de economie en werkgelegenheid. Stillere, schonere en zuinigere vliegtuigen moeten een bijdrage leveren aan het terugdringen van de overlast voor de directe omgeving. Voor korte afstanden stimuleren ze het gebruik van de trein. De opening van vliegveld Lelystad wordt bezien in het licht van het herstel van de luchtvaart.

Goede wegverbindingen zijn van groot belang voor onze economie en transport. Landelijk en regionaal willen ze knelpunten aanpakken en zetten ze in op innovatieve oplossingen, zoals de zelfrijdende auto, om de doorstroming te vergroten en files tegen te gaan. Met Zeeland gaan ze in gesprek over een haalbare oplossing voor een tolvrije Westerscheldetunnel. Het CDA wil op termijn een hervorming van de autobelasting, zodat ook elektrische auto’s gaan bijdragen aan de aanleg en onderhoud van wegen en spoorwegen. Voorwaarde is dat het totaal aan autobelastingen niet stijgt.

Enkele programmapunten van het CDA zijn – voor korte afstanden stimuleren we het gebruik van de trein – aanleg van nieuwe hoogwaardige openbaarvervoersverbindingen – betere verbindingen tussen steden en regio’s en het bouwen van hubs – concessieverlening koppelen aan een goede bereikbaarheid van dunbevolkte gebieden – experimenteren met de vrijwilligerstaxi en  een tolvrije Westerscheldetunnel. 

Tweede Kamerverkiezingen
Tweede Kamerverkiezingen

Lijsttrekker Wopke Hoekstra kwam in 2006 terug naar Nederland en woont samen met zijn vrouw Liselot en vier kinderen in Bussum. Na een aantal jaren in het buitenland te hebben gewoond werd hij in 2007 actief voor het CDA. Als redacteur voor het CDA-magazine kon hij zijn passie voor schrijven combineren met zijn inzet voor de partij. Al snel werd Wopke Hoekstra ook actief voor de Eduardo Frei Stichting, een stichting van het CDA voor internationale solidariteit en ondersteuning van nieuwe democratieën, als penningmeester. Later werd Wopke Hoekstra actief in het bestuur van zijn eigen afdeling, Amsterdam. Wopke Hoekstra is door de leden gekozen als lijsttrekker van het CDA. Tijdens het online verkiezingscongres op 16 januari 2021 werd de uitslag van de stemming bekendgemaakt. 

Het CDA wil staan voor de gedeelde waarden die ons verbinden, voor de traditie van tolerantie en verantwoordelijkheid en voor de joods-christelijke wortels die ons land hebben gevormd tot een van de mooiste plekken op aarde. Het Wilhelmus is het oudste volkslied ter wereld. We mogen trots zijn op ons volkslied. Maar tradities vergen onderhoud. Als kinderen het Wilhelmus niet meer leren op school, verliest het volkslied aan betekenis. Dat zou ontzettend zonde zijn. Daarom wil het CDA dat kinderen op school het Wilhelmus leren.

Lees ook: D66 wil slimmer naar alle modaliteiten van vervoer kijken