Wie uit een rode zone naar België terugkeert moet in quarantaine gaan en zich op dag 1 en dag 7 op het coronavirus laten testen, althans dat is de theorie die de regering eind december besliste. Uit cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano afgelopen vrijdag publiceerde, blijkt nu dat al bijna 30.000 Belgen die testverplichting aan hun laars lapten. Ondanks het dalend aantal sterfgevallen kent België de laatste 14 dagen een stijging van 12% van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Vooral reizigers uit het Brussels Gewest en de provincie Vlaams-Brabant lijken weinig zin te hebben in de verplichte test.

De schokkende aantallen van reizigers die zich niet lieten testen zijn zeker een onderschatting en hebben immers enkel betrekking op mensen die bij hun terugkeer het zogenaamde Passenger Locator Form (PLF) invulden. Personen die zich niet lieten testen riskeren alsnog een boete van 250,- euro. Het reproductiecijfer van het coronavirus klimt voor het eerst sinds december opnieuw boven de 1. Sciensano nuanceert het belang van dat dagelijks gepubliceerde cijfer. Bij de berekening van het dagelijks gepubliceerde cijfer wordt namelijk alleen rekening gehouden met de personen die in ziekenhuizen worden opgenomen.

“In Vlaanderen is die stijging gelinkt aan meer besmettingen bij kinderen, wat vooral verklaard kan worden door een toename van testen in die doelgroep. Dat zien we zeker in Limburg. Maar in Limburg zien we nu ook al een stijging in de hele bevolking, met een toename van 38%. Zeker Sint-Truiden en Hamont-Achel springen in het oog.”, aldus Yves Van Laethem, de Franstalige woordvoerder.

In de groep van kinderen onder de 10 jaar ziet Sciensano meer dan een verdubbeling (128%) van het aantal gevallen in één week, als gevolg van die toegenomen tests op scholen. Bij tieners een toename van 43%. Maar de meeste uitbraken vinden nog steeds plaats in woonzorgcentra. Het aandeel van de Britse variant in het totaal aantal besmettingen stijgt verder, bevestigt Van Laethem. 

Op 1 april 2020 heeft Sciensano de verzamelde gegevens over de Covid-19-epidemie toegankelijk gemaakt voor iedereen. Alle data kunnen worden geraadpleegd via een dynamisch dashboard op de Epistat-website. Het dynamisch dashboard bevat de gegevens over het aantal bevestigde gevallen met het coronavirus, en ziekenhuisopnames sterfgevallen per regio en leeftijd en geslacht. Elke dag om 12u krijgen de gegevens een update. De grafieken geven de huidige situatie op een eenvoudige manier weer.

Lees ook: Speeksel PCR-test op luchthaven Zürich Airport

teststraat
corona teststraat
Print Friendly, PDF & Email