Na goedkeuring door de verschillende regeringen lanceren NMBS, De Lijn, TEC en de MIVB een nieuw productengamma dat toegang biedt tot alle openbaarvervoermiddelen in een uitgebreide zone rond Brussel. Tot nu toe was de perimeter beperkt tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanaf 1 februari 2021 kunnen de reizigers dankzij de nieuwe BRUPASS XL-tickets en -abonnementen met één enkel ticket en met een gemeenschappelijk tarief gebruikmaken van trein, tram, bus en/of metro in een uitgebreide perimeter van 11,5 km rond de 19 Brusselse gemeenten. De BRUPASS vervangt de MTB- en JUMP-vervoersbewijzen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Er komt ook één ticket voor openbaar vervoer in en rond Brussel en De Lijn en Spoorwegmaatschappij NMBS verhogen  een aantal tarieven op 1 februari.  Een Brupass XL-ticket zal dan 3 euro voor één rit kosten en 20 euro voor een tienrittenkaart. De tickets zijn dan geldig bij de verschillende openbaarvervoermaatschappijen (NMBS, De Lijn, MIVB en TEC) in Brussel en een zone van 11,5 kilometer rond het Hoofdstedelijk Gewest. Harmonisering van de tarieven zal niet alleen het gebruik van het openbaar vervoer vereenvoudigen, maar ook het aanbod uitbreiden en de kosten van intermodaliteit voor de gebruiker verlagen. Alleen voor ritten van en naar Brussels Airport is er nog een speciaal tarief en heb je een specifiek vervoerbewijs nodig, een ‘Go2City‘.

Doordat reizigers vanaf nu makkelijker kunnen hoppen met één uniek ticket van de ene vervoermaatschappij naar de andere in een ruime zone, sluit het OV in het Brussels hoofdstedelijk gewest helemaal aan bij de Vlaamse strategie om te gaan naar een combimobiele aanpak. Weer een drempel minder voor de reiziger en weer een stap dichter bij de nodige modal shift naar meer duurzame verplaatsingen, zeker in de Vlaamse Rand.

Tot 1 februari 2021 heette de Brupass-zone de MTB-zone. Meer informatie vindt u op het netplan, waar de grenzen van de Brupass-zone aangegeven zijn voor De Lijn en TEC. De Brupass-haltes van de NMBS zijn er aangeduid met een blauw icoon. Naar alle TEC haltes binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan men met een Brupass-ticket reizen. Ook alle haltes van de MIVB behoren tot de Brupass-zone. Alle haltes van De Lijn binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en bepaalde haltes erbuiten zijn beschikbaar. Al deze haltes staan op het netplan, binnen de grenzen van de Brupass-zone.

Lees ook  Twee miljoen nieuwe abonnees kopen een Deutschlandticket van 49 euro

Vanaf 1 februari wordt het nog makkelijker om met het openbaar vervoer vanuit de rand rond Brussel tot in het centrum te geraken. De BRUPASS XL is immers geldig op alle voertuigen van De Lijn, de TEC, MIVB en NMBS, in een perimeter van 11,5 km rond Brussel. Geen gedoe meer met verschillende kaartjes, gewoon vlot en veilig naar Brussel, dankzij deze mooie samenwerking tussen de verschillende overheden.

gestegen levensduurte

Na bekrachtiging door de Vlaamse Regering past De Lijn vanaf 1 februari 2021 nieuwe tarieven toe. Net zoals in andere sectoren volgen de vervoerbewijzen de stijging van de levensduurte. De Omnipassen, de m-card en het m-ticket krijgen een indexaanpassing. Gemiddeld stijgen de tarieven met een indexaanpassing van 1 procent. De Buzzy Pazzen, elektronische biljetten en kaarten en vervoerbewijzen voor contactloos betalen worden niet duurder.

De netabonnementen van De Lijn blijven de goedkoopste van België en omgeving. De tarieven voor een Omnipas voor een jaar en 3 maand worden geïndexeerd en kosten vanaf 1 februari 2021 respectievelijk 339 euro en 132 euro. De prijs van een Buzzy Pazz (12- tot en met 24-jarigen) volle prijs blijft onveranderd.

65-plussers betalen 56 euro voor een jaarabonnement. Dit wordt ook de prijs voor een VT (verhoogde tegemoetkoming) jaarabonnement, een Buzzy Pazz voor wie jonger is dan 12 en een derde Buzzy Pazz jaar in hetzelfde gezin. Een VG (vervoersgarantie) abonnement zal 46 euro kosten vanaf 1 februari 2021.

De m-tarieven worden licht verhoogd. De m-card wordt gelijkgeschakeld aan een Lijnkaart en zal 16 euro kosten. De korting op een m-ticket ten opzichte van een gewoon ticket wordt gedeeltelijk afgebouwd. Een m-ticket kost vanaf februari 2 euro.

Lees ook  Geen contant geld meer op de trein bij de NMBS

Lees ook: De Lijn publiceert dossier elektrische bus systemen

De Lijn heeft meer dan honderd buslijnen in de Vlaamse Rand en Brussel. Daaronder enkele van de drukste van heel Vlaanderen. De nieuwe, vlottere en comfortabele overstapmogelijkheden op de netten van de vier vervoermaatschappijen vormen de sterkte van de Brupass en Brupass XL. Beide vervoerbewijzen zijn een belangrijke troef om mensen in deze filegevoelige regio te overtuigen om de auto in te ruilen voor het openbaar vervoer. Samen met de realisatie van het Brabantnet zal De Lijn zo nog beter kunnen bijdragen aan een ambitieuze modal shift in de Vlaamse Rand en Brussel.

Van links naar rechts: Vincent Peremans (CEO TEC), Philippe Henry (vice-minister-president en Waals minister van Klimaat, Energie en Mobiliteit), Brieuc de Meeûs (CEO MIVB), Elke Van den Brandt (Brussels minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid), Ann Schoubs (directeur-generaal De Lijn), Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken), Georges Gilkinet (vicepremier en federaal minister van Mobiliteit) en Sophie Dutordoir (CEO NMBS). Foto : Frederic Sierakowski / Isopix
Print Friendly, PDF & Email