Je zou eerder verwachten dat de Federatie Horeca Vlaanderen de vraag stelt, maar wanneer biergigant AB Inbev zich gaat bemoeien met beslissingen die moeten worden genomen binnen het Overlegcomité wordt het uitkijken. In de eerste plaats zou je denken dat AB Inbev een lans wil breken voor de horeca die nog steeds geen zicht heeft op de heropening van hun zaken. Zoals het er voor AB Inbev uitziet, is het kiezen voor het belang van de volksgezondheid of de productie opstarten van bieren voor de horeca. In de horeca wordt nog steeds geen druppel bier verkocht en nu wil AB Inbev weten waar ze staan.

druk op de overheid

De biermagnaat eist nu van de federale regering dat cafés en restaurants in België vanaf 1 april de deuren terug mogen openen. AB Inbev verwacht dat de regering een beslissing neemt op het volgende Overlegcomité en daarbij geen onderscheid maakt tussen cafés en restaurants. Volgens de bierbrouwer die verantwoordelijk is voor de bevoorrading van zo’n 10.000 Belgische cafés, zouden die voorbereidende werken in normale omstandigheden ongeveer acht weken duren. De bierbrouwerij is onder meer bekend van merken zoals Bud, Hertog Jan, Jupiler, Leffe, Dommelsch en Corona. 

huurachterstanden

AB Inbev is zelf geen eigenaar van panden maar verhuurt panden die ze op hun beurt weer huurt van vastgoedeigenaren. Ruim 10% van de panden huren de horecarelaties rechtstreeks bij de bierbrouwerij. Opvallende tegemoetkoming naar de huurders in Nederland was dat de relaties die geen huurachterstand hebben gesteund werden met 25% huurkwijtschelding voor de maanden november, december en januari. Komt Ab Inbev dan echt op voor huurders van de panden? Afgelopen week verloor AB Inbev nog een kort geding tegen de uitbaters van Café de Kastelein aan de Vismarktstraat in Breda. De bierbrouwerij vroeg om ontruiming van het pand vanwege een forse huurachterstand, maar de rechter vindt dat er geen spoedeisend belang is. Bovendien acht de rechter het niet waarschijnlijk dat er een nieuwe huurder wordt gevonden, aangezien kroegen dicht moeten blijven vanwege de coronamaatregelen. Inmiddels zijn er meerdere gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarbij het gaat over in hoeverre er een betalingsverplichting in de horeca ten tijde van de coronacrisis geldt. De rechter oordeelde dat een verlangen van de huur niet redelijk is, aangezien het om een gedwongen sluiting gaat.

De grootste bierbrouwer ter wereld heeft zich voorgenomen om extra personeel in te zetten om alles op vier weken tijd rond te krijgen, om de heropening op 1 april mogelijk te maken. Na de plotse sluiting van de horeca moeten de brouwers en toeleveranciers nu eerst de vervallen producten in de kelders van de horecazaken ophalen en nieuwe producten moeten geleverd worden. Zolang er geen zicht is op de opening van de horeca kan dit niet gebeuren.

directie wissel

Chris Vanbroekhoven wordt vanaf 1 april 2021 de nieuwe algemeen directeur van bierbrouwerij AB InBev. Hij volgt Nicolas Bartholomeeusen op. Chris Vanbroekhoven werkt sinds 2008 bij de brouwer en vervulde sindsdien diverse rollen in sales en marketing voor Nederland, België en Duitsland.

Lees ook: Tijd om hotelkamer te boeken voor Gentse feesten 2021

"bierleidingen moeten gekuist worden"
Print Friendly, PDF & Email