Print Friendly, PDF & Email

BMW heeft het contract met VDL Nedcar om ook na 2023 BMW’s en Mini’s te bouwen in het Limburgse Born opgezegd. De toekomst van de enige autofabriek in Nederland werd daardoor weer onzeker, omdat nog onduidelijk is wat BMW na 2022 met de productie van de Mini’s in Born gaat doen, een ander merk van het Duitse autoconcern. Ondertussen werd in het FD bekend dat de Chinese autogigant SAIC belangstelling heeft voor autoproductie bij VDL Nedcar als zijn exportmerk MG veel succes boekt op de Europese markt. 

In Born zakte de productie afgelopen jaar naar ruim 174.000 auto’s tegen 211.660 in het piekjaar 2018. Een dergelijke stap is dan ‘een optie’, zegt de Europese topman van SAIC, Matt Lei, in gesprek met Het Financieel Dagblad. De afkorting SAIC staat voor Shanghai Automotive Industry Corporation. SAIC Motor is opgericht en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedrijf van een enorme omvang.

SAIC Motor bouwt niet alleen auto’s van haar eigen merken (MG, Roewe en Maxus) maar ook auto’s voor onder anderen Volkswagen, Iveco en General Motors. Dat uitgerekend een Chinees bedrijf VDL in Born misschien kan helpen aan productie van wagens is een betere ervaring met het land dan vorig jaar. Busbouwer VDL Groep verloor een busorder aan een ander Chinees bedrijf viel wat destijds niet in goede aarde viel bij leden van de Tweede Kamer en de publieke opinie. Het Chinese BYD Auto, een autofabrikant met hoofdkwartier in Shenzhen, China ging met een belangrijke order van Keolis aan de slag.

Lees ook: BMW wil af van contract met VDL Nedcar voor de bouw BMW X1B

MG is een Brits automerk eigendom van de Chinese SAIC Motor Corporation