Print Friendly, PDF & Email

Het vaccinatiepaspoort is een veel besproken item nu we nog steeds midden in de coronacrisis zitten. Wereldwijd zijn de overheden druk aan het vaccineren tegen het coronavirus. Verschillende landen, waaronder Griekenland, Portugal en Duitsland zijn voorstander van een Europees vaccinatiepaspoort waarmee de drager kan aantonen dat hij of zij is ingeënt tegen het coronavirus. Ook zijn er nog veel vragen van verschillende landen over dit vaccinatiepaspoort. Je moet natuurlijk uitkijken voor inenting-discriminatie, wat als straks nog niet iedereen is ingeënt omdat we achterlopen op schema? En wie zegt dat als je ingeënt bent tegen het coronavirus dat je het virus niet meer door kan geven? En dan nog niet te spreken over de veiligheid van de gegevens van deelnemers. En hoe zit het als je al ziek bent geweest van het coronavirus? Dit zijn allerlei vragen die bij iedereen naar boven komen.

De Europese Commissie (EC) komt volgens diverse media over twee weken met een plan voor een digitaal bewijs (digitale groene pas) van inenting tegen het coronavirus. Dit plan moet dan nog goedgekeurd worden door de regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement. Het Europese vaccinatiepaspoort zou ervoor kunnen zorgen dat we weer kunnen gaan reizen binnen de Europese Unie en dat we bijvoorbeeld weer naar een restaurant kunnen gaan. Het zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen die niet gevaccineerd willen worden tegen het coronavirus uitgesloten gaan worden van alle onderdelen van de maatschappij en dus niet meer kunnen reizen of naar de kroeg of het restaurant kunnen gaan. Het is afwachten of het zover komt, en of het paspoort ervoor zorgt dat we eindelijk weer kunnen gaan reizen waar we allemaal zo naar snakken.

Lees ook: Reis en toerismeorganisaties doen aanbevelingen