Print Friendly, PDF & Email

Het demissionair kabinet heeft bekend gemaakt dat de vliegverboden voor passagiersvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela zijn verlengd met een maand. Het vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit deze landen zijn verlengd tot zeker 1 april. Op 23 Januari kondigde het kabinet dit vliegverbod aan. Het vliegverbod is om verdere verspreiding in Nederland van de verschillende coronavirus varianten te minimaliseren. Het vliegverbod voor vluchten vanuit Kaapverdië zal per donderdag 4 maart 00.01 worden opgeheven. Het OMT is door de Minister van Volksgezondheid gevraagd, advies uit te brengen over de epidemiologische noodzaak voor een eventuele verlenging van vliegverboden. Daarover heeft het OMT op 1 maart jl. advies uitgebracht.

Motivatie OMT:

“Zolang de naleving van het quarantainebeleid in Nederland onvoldoende is, is het belangrijk om reizigersstromen, vooral uit landen waar de verschillende VOC’s (Variant of Concern) circuleren, tot een minimum te beperken. Naast het ontraden van niet-essentiële reizen kunnen vlieg- en aanmeerverboden hieraan bijdragen en dienen deze te worden gehandhaafd. Gezien de nog beperkte aanwezigheid van de P.1.-variant uit Brazilië in Nederland is continuering van het verbod voor Zuid- en Midden-Amerika adequaat. Gezien de beperkte, maar toenemende verspreiding van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland is uitbreiding van het vliegverbod naar een groter deel van Afrika niet nodig. Door de uitgebreide verspreiding van de VK-variant is een uitbreiding van vliegverboden gericht op beperking van import van deze variant ook niet aangewezen. Het vliegverbod voor Kaapverdië kan niet met data worden onderbouwd. Er zijn geen tekenen van verspreiding van VOC’s in dat land. Een vliegverbod op Kaapverdië lijkt dan ook overbodig.”

Lees ook: Diederik Gommers geen voorstander van een avondklok