Staatsecretaris van Veldhoven van Infrastructuur en waterstaat en het platform voor parkeren (Vexpan) hebben besloten dat er meer laadpunten voor elektrische auto’s moeten komen in parkeergarages. In 2025 moeten er tien keer zoveel laadpunten voor elektrische auto’s in parkeergarages zijn als nu. We hebben nu in Nederland ongeveer 400 parkeergarages in Nederland met gemiddeld 450 parkeerplekken. In ongeveer twee derde van deze parkeergarages is nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden.

Zekerheid en comfort

Staatssecretaris Van Veldhoven noemt de afspraken een goede stap: “Als je met de auto op pad bent is parkeren in een parkeergarage vaak een goede optie. Hoe fijn is het dan als je je auto makkelijk kwijt kunt en de batterij na je afspraak weer vol zit. Met deze afspraken komt dat een stap dichterbij. Dat geeft zekerheid en comfort.”

Vexpan het platform voor parkeren heeft een onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat er veel kansen zijn om de mogelijkheid tot opladen van elektrische auto’s te verbeteren. De doelstelling die vastgelegd is is dat er in 2025 bij gemiddeld 5% van de parkeerplekken in parkeergarages een laadpunt is. In 2030 moet dat bij gemiddeld 10% van de parkeerplekken in parkeergarages zijn. Deze percentages zijn gebaseerd op het aantal laadpunten dat naar verwachting nodig is. Als onderdeel van de afspraken gaan experts, garagebeheerders en gemeenten samenwerken om laadpunten zo slim mogelijk te plaatsen in de garages. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

André Wielaard, voorzitter van Vexpan: “Voor de leden van Vexpan is gastvrijheid een kernwaarde. We willen dat parkeergarages voor alle automobilisten een aantrekkelijke optie zijn, nu en in de toekomst. Ook voor mensen met een elektrische auto dus. We gaan daarom actief met elkaar aan de slag om kennis te delen en belemmeringen weg te nemen, zodat de betrokken partijen dit zo goed en efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Daarmee ondersteunen we tevens het streven van veel gemeenten om het aantal parkeerplekken op straat te reduceren en meer gebruik te maken van garage parkeren”.

Lees ook: Rijkswaterstaat werkt veiliger met Go-Barry

Print Friendly, PDF & Email