Geen versoepelingen en het reisadvies om niet naar het buitenland te gaan wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. Het dringende advies blijft daarmee om in Nederland te blijven en niet op reis te gaan. Dat zijn de voornaamste mededelingen tijdens de persconferentie van maandag 8 maart. Een jaar na de uitbraak in Nederland worden alle huidige coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 30 maart. Verder geldt de avondklok in ieder geval tot de ochtend van 31 maart, zo kondigde demissionair premier Rutte aan. Pas op 23 maart komt een volgende persconferentie en wellicht een advies voor de meivakantie. Ook wil het kabinet dan pas perspectief geven voor de zomervakantie.

avondklok toch onderaan de stapel geraakt

Op 23 januari werd de avondklok ingevoerd. Ondanks het afschaffen van de avondklok bovenop de stapel lag voor het kabinet is niet niet gebeurd en houdt het kabinet vast aan deze maatregel. Daarnaast kan men het precieze effect van de avondklok, die opnieuw wordt verlengd, volgens demissionair premier Rutte niet zeggen, omdat de maatregel tegelijkertijd is ingegaan met het advies om maar één bezoeker per dag thuis te ontvangen.

geen versoepelingen maar een kleine correctie

Alle zware coronamaatregelen, zoals de lockdown en de sluiting van de horeca blijven gelden. Toch zijn er enkele versoepelingen aangekondigd. Voor reizigers uit landen buiten de Europese Unie is er nog steeds een streng inreisverbod, maar het kabinet gaat de regels iets versoepelen vanaf 16 maart. Zo kunnen zakenreizigers, studenten, kennismigranten en professionals uit de culturele en creatieve sector weer inreizen. 

Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven vanaf middernacht. Testverplichtingen blijven wel gelden, net als een dringend quarantaineadvies. Volgens het demissionaire kabinet heeft het nu geen zin meer, gezien de Britse variant van het coronavirus zich al in Nederland heeft verspreid, om de maatregelen te handhaven.

Lees ook: Eerlijk op vakantie met oog voor de toekomst

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge
Print Friendly, PDF & Email