Print Friendly, PDF & Email

“Een enorme puinhoop en een brutaal einde aan een mooi project”, dat concludeert Amélie Charnay na het gesprek met François Sillion. De prioriteit van Uber ligt nu ergens anders, maar de toekomstige ambities van Uber voor vliegende taxi’s zijn volgens hem nog niet allemaal begraven. Een jaar geleden gaf François Sillion nog een rondleiding door het gloednieuwe pand van zijn Advanced Technologies Center in Parijs. Op maat gemaakte kantoren voor het kleine team van Sillion en zijn onderzoekers dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van softwaretools voor de Uber Air-vliegende taxiservice . 

Maar het avontuur in Parijs kwam afgelopen december abrupt tot stilstand. Uber werd getroffen door de pandemie en moest keuzes maken. Na de ontslagen in het voorjaar van 2020 maakte het ook een einde aan zijn meest hypothetische divisies van het bedrijf door het verlaten van de autonome autodivisie en de verkoop van Aurora en Uber Air. 

“We diversifiëren de aangeboden diensten. Na de bezorging van maaltijden breidde Uber Eats zich uit naar boodschappen, alcoholische dranken of bloemen in Frankrijk en de apotheek in de Verenigde Staten. Onze strategie is de Go and Get. De Go voor mobiliteit en de Get voor wat de gebruiker bereikt”

enorme frustratie

Er werd besloten om de divisie Uber Elevate te verkopen aan de start-up Joby Aviation. Het Parijse centrum werd onmiddellijk gesloten en de negen werknemers werden om economische reden ontslagen. Volgens François Sillion gooide hij toen het kind met het badwater weg. Technologische visie en zijn onderzoeksactiviteiten werden opgegeven om het hoofd te kunnen bieden aan de financiële gevolgen van een zware pandemie. Sillion droomde ervan zijn werk tot bloei te zien komen. Maar de bijl viel te vroeg, zonder dat hij de geïnitieerde projecten kon voltooien.

Lees ook  Big Bus: elektrische bussen veroveren Parijs, Wenen en Londen deze zomer

“We dachten erover om uitgekocht te worden of het bedrijf zelf over te nemen. Maar Uber weigerde dat om redenen van intellectueel eigendom."

Het enige waar ze nu op hopen, is dat ze het onderzoek toch nog kunnen publiceren. Maar dit is niet duidelijk. Bij het aanleveren van artikelen aan wetenschappelijke tijdschriften is het noodzakelijk om op verzoek van de referenten aanvullende informatie te kunnen verstrekken. Het centrum werd in december echter heel snel gesloten en ze hebben geen toegang meer tot de code.

Lees ook: Uber en Ola Cabs moeten transparanter zijn volgens de rechter

Een zelfrijdende auto van Uber