Print Friendly, PDF & Email

Volgens de Financial Times blijft de Britse regering zich verzetten tegen het geven van steun aan de noodlijdende Eurostar-hogesnelheidsverbinding. Volgens de berichtgeving in het vakblad Magazine Personenvervoer klopte in januari het bedrijf in Londen aan voor steun, maar ministers in Londen vinden dat eerst de aandeelhouders – waarvan de Franse SNCF met 55% de grootste is, en daarmee de Franse overheid – maar een flinke duit in het zakje moeten doen om de treinverbinding tussen Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam te redden.

In 2015 verkocht de Britse regering haar aandeel in Eurostar; naast de SNCF hebben de Belgische spoorwegen een aandeel van 5%. Andere aandeelhouders, waaronder Hermes Infrastructure en het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec, hebben gedurende de coronacrisis al meer dan €200 mln in het bedrijf gestoken.

Doordat vanwege de Brexit en de coronacrisis de passagiersaantallen fors terugliepen, is de voordien zeer populaire Eurostar in een uiterst benarde situatie terechtgekomen. In januari dit jaar gaf het bedrijf aan dat het aantal passagiers tussen maart 2020 en begin 2020 met 95% was gedaald. De Britse overheid gaat er van uit dat bij een faillissement van Eurostar een andere operator op zal staan om met het rollend materieel en via de Kanaaltunnel een nieuwe dienst op te zetten. Volgens de Britse zakenkrant is er geen animo om het bedrijf te redden. Dat zou betekenen dat de huidige kwaliteit van de Eurostar-verbindingen weer van de grond af opgebouwd zou moeten worden – een proces waarvoor Eurostar jaren nodig had.

Volgens een hoge Franse ambtenaar zou er deze zomer een oplossing voor Eurostar gevonden moeten zijn en verwacht Frankrijk nog steeds dat – naast de andere aandeelhouders – ook het Verenigd Koninkrijk bijspringt, hoewel er – volgens goed ingevoerde bronnen – nog geen contact op hoog politiek niveau over is geweest tussen de landen.

Lees ook: Vanaf vandaag rechtstreeks met de Eurostar naar Londen