Het is bijna weer zover, Ieder jaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. Dit jaar zal ook Dodenherdenking en Bevrijdingsdag net als vorig jaar anders verlopen dan voor de coronacrisis. Iedere gemeente vult op haar eigen manier de herdenking in. Iedereen kan dit jaar weer een digitale bloem bij een oorlogsmonument leggen. Je kunt zelf bepalen bij welk monument je een virtuele bloem neer wilt leggen. Ook kun je hier een persoonlijke boodschap achter laten. 

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam houdt schrijver Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht. Sopraan Laetitia Gerards verzorgt een muzikaal optreden, onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Aan het begin van de herdenkingsplechtigheid op de Dam leggen de koning en koningin een krans. Daarna volgen de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Op de Dam wordt een voordracht gehouden door een jongere, ook geeft André van Duin een toespraak. 

Tijdens de herdenking worden verschillende kransen en bloemen gelegd voor de oorlogsslachtoffers. Het is net als vorig jaar zonder publiek en alleen op uitnodiging, aldus de gemeente Amsterdam en Nationaal comité 4 en 5 mei. Het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam worden uitgezonden op televisie. 5 mei is het Bevrijdingsdag, deze dag vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien vrij zijn van onderdrukking. 

Ook is 5 mei bedoeld om ons te bezinnen wat vrijheid eigenlijk betekend en dat vrijheid erg kwetsbaar is. Zeker nu we in al meer dan een jaar in de greep van de coronacrisis zitten, beseffen we steeds meer wat vrijheid is. Waar voorgaande jaren overal feest was en oude legervoertuigen in optochten door ons land reden, en historische legervliegtuigen door de lucht vlogen zullen we het dit jaar weer vanuit thuis achter de buis moeten vieren. Op 5 mei is er een bevrijdingsconcert in Carré en is live te volgen op televisie. De bevrijdingsfestivals zullen op 5 mei een online-programma aanbieden.

Lees ook: Vergunning Oranjefeest 538 op agenda Bredase gemeenteraad

Centraal Station Amsterdam
Print Friendly, PDF & Email