Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur zondag bekendgemaakt. Het vliegverbod gaat maandag om 18.00 uur in en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan.

India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er onder meer een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd. Voor de vierde dag op rij had India zondag het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2767 nieuwe coronadoden gemeld.

Het RIVM had in een spoedadvies aan het kabinet geadviseerd het verbod in te voeren. “Er is onzekerheid over de Indiase mutaties en het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor passagiers uit India een voorkeursoptie wordt”, laat het ministerie weten. Duitsland kondigde eerder al een verbod voor passagiersvluchten uit India aan.

Hulp

Verschillende landen zegden de afgelopen dagen al hulp toe aan India. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben allemaal aangegeven India te willen helpen.

Coronaminister Hugo de Jonge zei afgelopen week nog geen reden te zien voor een verbod op vluchten uit India. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. “Dat is een heel effectief dubbel slot”, zei de demissionaire bewindsman.

Gevaarlijke variant

De Jonge wees er donderdag op dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Indiase mutatie nog niet heeft aangewezen als een gevaarlijke variant. Mocht dat alsnog gebeuren en het RIVM adviseert toch een stap verder te gaan, dan zou hij dat doen. “Daar heb ik geen enkele moeite mee.”

KLM heeft zeven passagiersvluchten gepland naar Mumbai (3) en Delhi (4) en er gaat een vrachtvliegtuig naar Mumbai. We brengen mensen er wel naartoe, maar terug mogen er geen passagiers mee, behalve zogenaamde uitzonderingsgevallen als medisch personeel en zeelui, laat een woordvoerster in een eerste reactie weten. Deze procedure wordt ook al gevolgd voor vluchten naar Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Lees ook: Vliegverbod passagiersvluchten verlengd

passagiers wacht en Kolkata airport, India
Print Friendly, PDF & Email