Wat zijn we de lockdown beu en snakken we naar vrijheid. We hebben er lang op moeten wachten maar vanaf vandaag mogen de terrassen en winkels eindelijk weer open en vervalt de avondklok. Terrassen buiten mogen open van 12:00 uur tot 18:00 uur onder bepaalden voorwaarden. Ook alle winkels en markten mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden voor. Winkels mogen open van 06:00 uur tot 20:00 uur om de drukte meer te kunnen verspreiden. Wie van plan is om lekker een dagje te shoppen en op een terrasje te gaan zitten kan zijn hart eindelijk weer ophalen. Toch moet drukte nog steeds vermeden worden door iedereen. De vraag is natuurlijk hoe dit zal gaan lopen, iedereen wil er weer op uit, dat bleek wel uit de nieuwsberichten dat bij mooi weer iedereen massaal naar het park trok. 

De gemeente Eindhoven heeft een online Druktemeter op hun website geplaatst, zodat je vanaf vandaag kunt zien waar het in het centrum van Eindhoven druk is en waar niet. Wie naar de winkel of het terras wil in het hartje van Eindhoven, kan dus eerst checken op de website van de gemeente of het druk is of niet. De Druktemeter werkt als een soort verkeerslicht: bij groen is het rustig en kun je gewoon gaan, bij rood is het te druk en adviseren ze je op een ander moment te gaan. Bij geel en oranje neemt de drukte toe, dus is het slim om die plekken over te slaan of op een ander, rustig moment te bezoeken. De drukte wordt gemeten aan de hand van gps-data van mobiele telefoons. Hiervoor worden alleen data gebruikt van mensen die toestemming hebben gegeven. Het gaat volgens gemeente EIndhoven om geanonimiseerde locatiegegevens die voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming. De gegevens worden elk kwartier ververst.

Lees ook: Verplichte rijtest mensen met autisme onnodig

Print Friendly, PDF & Email