Veilig Verkeer Nederland start met nieuwe campagne: Een ervaren rijder, kan risico’s mijden. Ons land is echt een fietsland, we brengen onze kinderen ermee naar school, gaan er mee naar ons werk en doen het voor de hobby. De E-bike is ook razend populair en steeds meer mensen schaffen deze aan. Helaas zijn fietsers kwetsbaar en ze zijn in ons land het vaakst slachtoffer van een dodelijk verkeersongeval. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, die onlangs bekend zijn gemaakt. Waarom is het dragen van een fietshelm in ons land eigenlijk niet verplicht? Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) meldt op hun website dat uit buitenlands onderzoek blijkt dat bij een ongeval fietsers met een helm op ongeveer 60% minder kans hebben op ernstig hoofd en hersenletsel, en ongeveer 70% minder kans hebben op dodelijk hoofd en hersenletsel, dan fietsers zonder helm.

Veilig Verkeer Nederland start met de nieuwe campagne: Een ervaren rijder, kan risico’s mijden om het vrijwillig gebruik van een fietshelm te promoten en te normaliseren onder fietsers. Veel mensen zijn zich niet bewust van het risico van hersenletsel bij een fietsongeluk. Het dragen van een fietshelm heeft allerlei voordelen zoals: het de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert. Fietsers met helm maar liefst 70% minder kans hebben op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. Als iedereen een fietshelm draagt er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstige verkeersgewonden minder zijn per jaar. Naar schatting er op jaarbasis 45-50 verkeersdoden en 900 ernstige verkeersgewonden minder zijn wanneer 70-plussers een fietshelm dragen.

Lees ook: Verkeersveiligheidscoalitie biedt vijf oplossingsrichtingen

Print Friendly, PDF & Email