De nieuwste Dragonfly TOMP-API versie 1.2.0 is goed op weg om de open standaard voor integratie tussen MaaS providers, Transport Operators, organisaties en overheden te worden. TOMP-WG heeft bij deze release strak toezicht gehouden op compatibiliteit met de vorige versie waardoor de eerder ingeslagen weg voor bedrijven om onderling te koppelen gegarandeerd operationeel blijft.

Gestandaardiseerde toegangsmethodes, zoals deep-link om middelen op te zoeken of te gebruiken, en het opnemen van het CROW-reiswoordenboek zijn enkele van de nieuwe functies naast enkele kleine updates. De werkgroep (TOMP-WG) schuift momenteel aan bij alle grote congressen in Europa omdat het onderwerp TOMP-API daar zowat op elke agenda staat. MaaS-aanbieders kunnen aansluiten en maken graag gebruik van de kennis en de kracht van de internationale werkgroep om hun ontwikkelingen te stroomlijnen en de onderlinge uitwisseling van gegevens te garanderen. 

voor de reiziger

Eindelijk een standaard die het mogelijk maakt om één app van zoeken tot boeken en van reizen tot betalen op de markt te brengen. Zelf bepalen welke delen van de reis je wilt uitvoeren met verschillende dienstaanbieders. Van taxi tot openbaar vervoer, van fiets tot deelauto of scooter. Alles binnen handbereik.

Door het gebruik van de TOMP-API is de samenwerking met andere partijen vanzelfsprekend. Of het nu gaat over het boeken van de reis zelf of enkel de ‘first or last-mile’ van de reis, aanbieders ervaren de standaard voor aansluiting van hun diensten als winst in een eenvoudige uitwisseling van gegevens. Voor de reiziger zelf zal er aan de basis met deze nieuwe versie niet veel veranderen. 

Lees ook  Voorzitter Bertho Eckhardt benadrukt belang van 'connected' mobiliteit

Veel van de vernieuwingen vinden plaats op de achtergrond. Zo moet er een einde komen aan de spaghetti van verbindingen tussen de  aangesloten marktpartijen in mobiliteit. Zie de TOMP-API als een universele stekker waarbij het niet uitmaakt met welke dienst je wilt communiceren of bij welke partij je de ritopdracht wilt boeken. Met de TOMP-API wordt mobiliteit digitaal aangestuurd via een centrale toegangspoort in slechts één app op je telefoon.

Over TOMP

De TOMP-WG is een samenwerkingsinitiatief om een standaard API te creëren voor de technische communicatie tussen Transport Operators en MaaS Providers binnen het MaaS ecosysteem door middel van een API (Applicable Programming Interface). De TOMP-API is een open standaard en wordt ontwikkeld in de werkgroep met publieke en private partijen. Deelnemers worden gefaciliteerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook: TOMP moet einde maken aan spaghetti van verbindingen

MaaS
Mobility as a Service
Print Friendly, PDF & Email