Met de komst van grote technologische veranderingen zien we vaak eenzelfde patroon waarin verbazing en ontkenning een grote rol spelen. Hoewel de voice-ontwikkelingen in Nederland nog beperkt van omvang zijn, beginnen spraak- en digitale assistenten een steeds belangrijkere rol in het leven van mensen te spelen. Aan al die technologische innovaties zijn ook risico’s verbonden want wie zal Google voorstellen wanneer je vraagt “Hey Google, bestel een taxi“?

Het Eindhovense bedrijf Pitane BV werkt aan technische innovaties waarbij de digitale assistentie een grote rol speelt. Het pleit voor een open netwerk, waarin iedereen programma’s moet kunnen ontwikkelen voor de voice-gestuurde apparaten. Uiteraard hoog tijd om hierover in gesprek met de stakeholders in Brussel en Den Haag, want zij moeten hier echt alert op zijn en ervoor zorgen dat er een level playing field blijft bestaan.

“Grote spelers, zoals Google, Apple en Amazon, lopen nu voor op de rest. Uit het onderzoek blijkt dat zij allemaal de ambitie hebben om de default assistent te worden. Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat een van deze partijen het alleenrecht krijgt op ontwikkeling en bepalen welke taxibedrijven nog in beeld zijn. Opniew koren op de molen van het Amerikaanse Uber of hoog tijd voor de brancheverenigingen aan de slag te gaan en niet passief af te wachten wat de ontwikkelingen worden.”

Staat Taxi Groningen voor je klaar?

Met je stem kun je acties uitvoeren, zoals zoeken, routes opvragen en herinneringen instellen. Als je bijvoorbeeld wilt weten of er regen wordt voorspeld, zeg je: “Hey Google, heb ik morgen een paraplu nodig?”  Maar wat gebeurd er wanneer je morgen een taxi nodig hebt in Groningen of zeg je dan “Hey Google, ik heb morgen een taxi nodig in Groningen” ? Staat Taxi Groningen dan voor je klaar om je naar Schiphol te brengen of is een gesproken bestelopdracht ver weg? Taxi Groningen is al jaren een begrip in Groningen, maar is het ook een begrip binnen de spraakassistent van Google of Alexa?

De transitie richting rijkere vormen van dienstverlening is in volle opmars. De unieke waarde van dienstverlening van de taxichauffeur zelf neemt al jaren af, waardoor daarna de prijs in toenemende mate de enige onderscheidende factor werd. Om aan deze ‘race to the bottom’ te ontkomen, kiezen veel bedrijven er nu voor om extra waarde te creëren. Dienstverlening, de wagen en de taxichauffeur blijft belangrijk maar de bestelwijze wordt wellicht een nieuwe onderscheidende factor.

Lees ook: Neem eens wat vaker een taxi, het is veilig!

de transitie richting rijkere vormen van dienstverlening is in volle opmars
Print Friendly, PDF & Email