Print Friendly, PDF & Email

Toen Tesla besloot om de Bitcoin tijdelijk niet meer te accepteren als betaalmiddel omdat het bedrijf ineens bezorgd was voor de milieugevolgen van de munt was reden om de cryptomarkt even op te schrikken. De Bitcoin zakte zelfs onder de $48.000 nadat Tesla had besloten de munt niet meer te accepteren voor betalingen. Vraag is of Elon Musk een speelt met de cryptomarkt en de milieugevolgen de werkelijke reden zijn?

ommezwaai

De ommezwaai volgt amper na anderhalve maand nadat de automaker juist afrekenen met de Bitcoin had omarmd en Tesla maar liefst 1,2 miljard euro investeerde in de cryptomunt Bitcoin. Dat liet de elektrische autobouwer weten in het jaarverslag aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Topman Musk heeft zich al meermaals uitgesproken over de Bitcoin. Zijn investering betekende een blijk van vertrouwen in Bitcoin, die door velen nog steeds beschouwd wordt als een manier om illegale transacties te doen en zwart geld wit te wassen.

Musk heeft zelfs de koers van cryptomunt dogecoin de hoogte in getwitterd. Een tweet van Elon Musk, die de munt  “de cryptomunt van het volk” noemde, deed de dogecoin de hoogte inschieten. Een analist noemt de stap tegenover de Financial Times een “mogelijke gamechanger” en houdt er rekening mee dat andere bedrijven het voorbeeld van de automaker gaan volgen.

minen

Het zogeheten ‘minen’ van Bitcoins kost ontzettend veel energie. Dit proces, het maken van de virtuele munt, gebeurt op grote computers die energie slurpen. Het minen gebeurt vooral in landen waar de energiekosten laag zijn, zoals in China. Daar gebruikt men nog steeds veel steenkool als energiebron. De koers van de Bitcoin reageert ook altijd als daar een incident plaatsvindt, stellen deskundigen.

Nederlander Alex de Vries heeft met zijn Bitcoin Energy Consumption Index in kaart gebracht hoe niet-duurzaam Bitcoins nu eigenlijk zijn. De resultaten zijn verbijsterend: het minen van Bitcoins kost meer energie dan het jaarlijkse energieverbruik in heel Ierland, Nigeria of Bulgarije.

Lees ook: Miljardeninvestering Tesla in cryptomunt bitcoin

Musk
Tesla-baas Elon Musk