Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het voorstel onbespreekbaar. Uit een recente enquête onder KHN-leden zou naar voren komen dat het overgrote deel van de horecaondernemers niet bereid is om testbewijzen in te zetten als voorwaarde voor toegang tot restaurants of cafés. 

Uit een gesprek dat de Horeca Alliantie maandag voerde met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bleek dat de overheid aanstuurt op het verplicht stellen van een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs. Op deze wijze willen ze dan meer mogelijkheden voor ondernemers bieden die enkel gasten toelaten op basis van deze verplichtstelling.

vaccineren

Het kabinet moet deze beroepsgroep geen extra verplichtingen opleggen die onaanvaardbaar zijn en de maatschappij opsplitsen in twee groepen. Tenslotte moet je ook geen verplichte vaccinatietest hebben om bij AH of de Jumbo de boodschappen die doen en daar over elkaar te struikelen aan de kassa’s of groente afdeling. Volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen mogen testbewijzen ook niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken.

"Bedrijven die het wel willen geef je in elk geval de mogelijkheden dat te doen. Gasten die hier niet in meegaan kunnen andere horecazaken bezoeken die deze regels niet verplicht stellen. Stel je voor je moet een negatieve coronatest hebben om een patatje met te eten. Het moet niet veel gekker worden. Vaccineren moet de overheid doen en stoppen met onzinnige tijdelijke regels bedenken."

“Restaurants en cafés die hun gasten vragen om een recente sneltest, zouden dan mogelijk meer mensen en gezelschappen mogen toelaten”, legt Frans van Rooij van de Horeca Alliantie uit aan het ANP. Hij voert het woord namens de samenwerking van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG).

Lees ook: Met sluiting horeca verdween  ook de Taxi Butler

stel je voor je moet een negatieve coronatest hebben om een patatje met te eten.
Print Friendly, PDF & Email