Print Friendly, PDF & Email

Niet alleen zware tijden voor de horecaondernemers, maar ook voor dienstverleners aan deze sector. Via de Taxi Butler ontvangen taxibedrijven boekingen. Het opvallende kleine geel-zwarte kastje fungeert als een simpele bestel kiosk en ziet men vaak in kroegen, restaurants of bij de receptie van hotels. De Taxi Butlers zijn direct geïntegreerd met het software systeem van de taxicentrale en bij het indrukken van de knop wordt de bestelling binnen enkele seconden verwerkt. Toch heeft deze dagen de dienst ook een opvallende keerzijde. Kroegen en restaurants zien al maanden geen klanten meer. De kans dat er boekingen vanuit de kastjes binnen komen is bijna nihil maar toch blijven de kosten doorlopen voor de taxibedrijven die deze kastjes binnen de horeca plaatsen.

Het verdienmodel is simpel. Het taxibedrijf plaats de kastjes bij de klanten en betaald hiervoor een vast bedrag per maand aan de leverancier van de Taxi Butler. Softwarebedrijven koppelen de kastjes en afhankelijk van de gemaakte afspraken betaalt de taxiondernemer hiervoor een extra vergoeding of heeft het softwarebedrijf een afspraak met Tooost B.V., de leverancier van de kastjes, gemaakt en ontvangt hiervoor een vergoeding per geplaatst kastje. De Taxi Butler hardware (apparaat en EC oplader) wordt standaard geleverd met een Vodafone simkaart.

kosten besparen

Alle kleine beetjes helpen voor taxiondernemers die de afgelopen maanden veel Taxi Butlers hebben weggehaald uit de horeca om kosten te besparen. Vooral de straattaxibedrijven moeten bezuinigen en dan is een maandelijkse factuur van 800,- EUR voor het gebruik van de kastjes wegstrepen snel kosten besparen. De leverancier zelf denkt mee en heeft het verdienmodel aangepast van een vergoeding per kastje naar een vergoeding per transactie. Op zich realistisch, maar geen klanten in de horeca is ook geen transacties. Dus vergoedingen voor iedereen vallen weg. Geen omzet, geen transacties en toch doorlopende onkosten. Het weghalen van de kastjes is toch vaak voor de taxibedrijven een moeilijke beslissing. Eens het kastje weg, kan de concurrent gemakkelijk het kastje vervangen en de klant inpikken. En dat laatste wil een taxibedrijf voorkomen.

Lees ook  Melanie van der Horst: "een derde is taxi, en dat is wel heel veel"

alternatief beschikbaar

Ondertussen zit de softwaresector ook niet stil. Wanneer de horeca de deuren straks mag heropenen is het alternatief een tablet met daarin minimaal dezelfde boekingsmogelijkheden. Software zoals Pitane Arrive heeft ondertussen een volwaardig alternatief wat op een goedkope tablet kan gebruikt worden en via het Wifi netwerk de boekingen doorgeeft aan de taxicentrale. Hotelgasten kunnen zelfs vanuit hun hotelkamer op de televisie de boeking plaatsen via Pitane Arrive. De klant kan boeken zonder tussenkomst van de receptiemedewerker. Ook vooraf betalen van de taxirit via de tablet behoort tot een van de vele instelbare mogelijkheden. De software maakt deel uit van het Pitane Mobility netwerk en communiceert via de Tomp API met MaaS aanbieders waardoor niet alleen een taxi maar ook binnenkort de deelauto, leenfiets of deelscooter kan worden besteld.

Lees ook: TOMP moet einde maken aan spaghetti van verbindingen

Taxi boeken via Pitane Arrive