De Eerste Kamer heeft afgelopen nacht na een heel lang debat ingestemd met de wetsvoorstellen voor de quarantaineplicht en de coronatoegangsbewijzen. De Tweede Kamer stemde eerder al in mei toe met deze wetten. De wetten gaan begin juni in. Ook de tijdelijke wet coronamaatregelen is met drie maanden verlengd tot 1 september dit jaar. De tijdelijke inzet van toegangsbewijzen zou het mogelijk maken om in bepaalde sectoren maatregelen sneller te versoepelen dan volgens de epidemiologische situatie mogelijk zou zijn. De coronatoegangsbewijzen worden vanaf stap 3 in het openingsplan van onze overheid tijdelijk ingezet om het maximum aantal toegestane bezoekers te vergroten. 

Het gaat dan om bijvoorbeeld publiek bij professionele sportwedstrijden, exploitatie van culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en in horeca voor uiteten. Vanaf stap 4 in het openingsplan van onze overheid zou het mogelijk worden met toegangsbewijzen de anderhalve-meter-norm los te laten. Stichting Open Nederland werkt op dit moment aan het uitbreiden van testcapaciteit door heel Nederland. Bezoekers kunnen zich kosteloos laten testen en gebruikmaken van de CoronaCheck app. Op termijn kunnen ook een vaccinatiebewijs of een bewijs van herstel ingezet worden als coronatoegangsbewijs. Daarvoor is aparte instemming van de Tweede Kamer nodig.

“Met verplichte quarantaine voor reizigers stoppen we de verspreiding af van virusvarianten die reizigers meenemen uit zeer hoog risicogebieden. Met de wet coronatoegangsbewijzen maken we het voor culturele instellingen, horeca en festivals mogelijk om zo snel mogelijk terug te keren naar ‘het oude normaal’. Dat is een belangrijke stap voor cultuurmakers, ondernemers, en festivalgangers. Waar we al zo lang naar snakken komt nu sneller dichterbij.”

Demissionair Minister Hugo de Jonge.

Het wetsvoorstel quarantaineplicht is ook door de Eerste Kamer aangenomen. De quarantaineplicht is één van de maatregelen die het kabinet neemt om het risico op verspreiding van het virus en de komst van nieuwe virusmutaties in ons land tegen te gaan. Met de quarantaineplicht moeten reizigers uit aangewezen zeer hoogrisicogebieden verplicht tien dagen in quarantaine. Na vijf dagen mogen mensen zich, als zij geen klachten hebben die kunnen duiden op een coronabesmetting, laten testen. Als deze test negatief is, kan de quarantaine beëindigd worden. Als reizigers geen negatieve test kunnen afleggen duurt de quarantaine, als men geen klachten heeft, maximaal tien dagen. Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin reis- en contactgegevens staan. Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot een boete.

Lees ook: Politiefunctionarissen boeken luxe vliegreizen 

Print Friendly, PDF & Email