De Nederlandse Spoorwegen heeft plannen om vanaf 10 juli tot en met 30 september te starten met een zomerpilot. Deze zomerpilot houdt in dat reizigers die hun fiets mee willen nemen in de trein 25 procent korting krijgen op een fietskaartje. Reizigers moeten wel de fiets voorafgaand aan de treinreis verplicht aanmelden via de NS-app of via ns.nl. Het blijkt dat fietsen meenemen in de trein al langer in de top-5 klachten staat van reizigers. Met een fiets in- en uitstappen in de trein kan leiden tot ongemak en hinder voor andere reizigers. Conducteurs melden in de zomermaanden ook geregeld overlast van veel fietsen in de trein.

“Laat ik vooropstellen dat ik er enorm naar uitkijk om iedereen die deze zomer in Nederland vakantie viert welkom te heten in de trein. We hopen met een korting dat meer Nederlanders de fiets pakken en de trein instappen. De fiets en trein zijn een bewezen gouden combi, maar we kunnen geen extra plekken voor de fiets creëren in de trein. Het is dus belangrijk om reizigers met fiets te spreiden over onze treinen, juist in deze tijd. Daarom willen we dat reizigers hun fiets vooraf verplicht aanmelden. Dat geeft reizigers meer zekerheid op een plek voor hun fiets in de trein en is er minder overlast voor medereizigers.”

Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS.

De NS vraagt al langer aan reizigers om hun fiets vrijwillig vooraf aan hun reis aan te melden, meer dan 80 procent van de reizigers heeft hier gehoor aan gegeven. Deze reizigers gaven wel aan in feedback naar de NS dat het vooraf aanmelden van een fiets geen voordeel opleverde ten opzichte van reizigers die dit niet deden. Daar moet nu verandering in komen. De zomerpilot stuit op groot onbegrip van de Fietsersbond en Rover. Zij vinden het onbegrijpelijk dat in tijden van weinig reizigers door de gevolgen van de coronacrisis, ze fietsers willen weren in de trein. Zij zien liever dat er alternatieve oplossingen worden gezocht om meer plekken voor fietsers te creëren in de trein. De plannen voor de zomerpilot worden eerst voorgelegd aan de reizigersorganisaties.

“Het is onbegrijpelijk dat juist nu NS zo verlegen zit om reizigers, wordt besloten de fietser te weren. Het is soms onmogelijk in te schatten hoelang een fietstocht precies duurt, juist voor deze groep reizigers is het van belang spontaan de trein in te kunnen stappen”.

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.

“Sinds de coronacrisis zien we minder forenzen en juist meer recreatieve reizigers in de trein, hier liggen juist kansen voor NS. We vrezen bovendien voor lastige discussies tussen reizigers en personeel aangezien de fietsreservering bij andere treinvervoerders niet verplicht is.

Rover-directeur Freek Bos.
BlaBlaBla
Print Friendly, PDF & Email