We kennen hem allemaal, het gele boekje waar we onze (vakantie) inentingen in hebben staan. Waarom is er eigenlijk een vaccinatieboekje? Dit niet noodzakelijke vaccinatieboekje was er al lang voordat corona uitbrak en is een internationaal bewijs voor inentingen en erg handig als je gaat reizen. Je kreeg dit boekje bij de GGD als je je inenting ging halen. Sommige landen adviseren of eisen bepaalde inentingen voor reizigers bij binnenkomst. Alle vaccinaties staan bij elkaar in één boekje en is goedgekeurd door het RIVM. Het boekje wordt ook aanbevolen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). 

Vanaf vandaag kunnen mensen die zo’n geel vaccinatieboekje hebben deze meenemen naar de vaccinatielocatie waar zij een coronavaccinatie krijgen. Als je er om vraagt krijg je vanaf vandaag een stempel voor je coronavaccinatie in je vaccinatieboekje. Mensen die al gevaccineerd zijn en nog geen stempel hebben, kunnen vanaf nu hiervoor langsgaan zonder afspraak bij een vaccinatielocatie. Ze moeten wel een identiteitsbewijs en de registratiekaart van de vaccinatie meenemen. De (corona) stempel is een extra service omdat veel mensen erom vragen en graag zo’n stempel van het coronavaccin in hun boekje willen hebben. De GGD adviseert om toch de registratiekaart van de inenting in het gele boekje te bewaren, ook al heb je een stempel. De stempel is geen officieel bewijs van vaccinatie, VWS werkt momenteel aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs, het Digitaal Corona Certificaat. Deze is waarschijnlijk in juli klaar.

Lees ook: EU-landen en Europees Parlement eens over corona-reispas

Print Friendly, PDF & Email