Print Friendly, PDF & Email

Verhuurders halen auto’s weg bij mobiliteitsbedrijf Car Driver Deals (Atvangarde B.V.) en bij hun klanten voor de deur. Ook op de facebook pagina worden berichten gedeeld van klanten waarbij auto’s de afgelopen dagen werden weggehaald. Meerdere grote verhuurbedrijven en leasemaatschappijen hebben besloten hun auto’s terug te vorderen van het Limburgse mobiliteitsbedrijf Car Driver Deals, nadat er problemen ontstonden met betalingen. Ondertussen is het Limburgse bedrijf niet meer bereikbaar voor commentaar. 

Berijders moeten het verder doen met een ongeloofwaardige email waarin de bestuurders van het bedrijf Geert en Jan Golsteijn om rust vragen om verdere chaos te voorkomen en een gebrek aan chips op de wereldmarkt opvoeren voor het gebrek aan auto’s waardoor zij niet meer kunnen leveren. Ze claimen in een vergevorderd stadium te zijn met investeerders die de problemen willen oplossen, maar geven verder geen enkel detail. 

Het zou gaan om ruim 3000 gedupeerden en een miljoenenschade. Vrijwel alle grote verhuurmaatschappijen hadden auto’s verhuurd aan Car Driver Deals, waaronder naast Autop, ook onder andere Sixt, Avis, Enterprise, Autohopper en Inqar. Ook leasemaatschappijen als Alphabet, MKB Lease, Zuidlease en meerdere dealerleasebedrijven blijken auto’s aan CDD te hebben geleverd. Ter bescherming van hun eigendom beginnen bedrijven om het voertuig terug te vorderen. Dit mogen ze zonder ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst doen op basis van de Algemene Voorwaarden welke geaccepteerd zijn door Car Driver Deals. 

geen private lease

Voor alle duidelijkheid: Car Driver Deals noemt zichzelf geen private lease bedrijf. Ze bieden mobiliteit. Jij betaalt een bedrag en je krijgt een auto in die klasse en na verloop van tijd geven ze je de gewenste auto. Dat laatste is merkwaardig te noemen. Je krijgt dus eigenlijk niet de auto die je wil, maar een gelijkwaardig voertuig in dezelfde klasse of hoger. Je hebt zelf amper inspraak in opties e.d. op de auto. Ze hebben verschillende betaalformules tot zelfs alles vooraf betalen. Deze laatste is een aparte. Vreemd genoeg verhuren ze auto’s aan veel lagere prijzen dan ze er zelf voor betalen. Berijders betalen soms tot 50% minder voor de wagen dan de werkelijke maandhuur bij andere bedrijven.

De werkwijze van het bedrijf heeft alle schijn van een pyramidespel. Je betaalt een jaar lang een bedrag om aan het eind van dat jaar je auto te krijgen. Je voorfinanciert dus een jaar lang. Vreemd genoeg is wat je krijgt iets wat bij een ander al in gebruik is geweest. Toch is de CDD constructie zodanig anders dan wat de rest aanbiedt is dat je het moeilijk kunt vergelijken. De auto die je krijgt kan letterlijk van de ene op de andere dag worden opgevraagd en worden verkocht. Dat recht hebben ze volgens de contracten. Maar op zich is zoiets achteraf niet abnormaal wanneer je ziet welke lease constructies ze zelf hebben afgesloten bij gedupeerde bedrijven die nu de wagens terughalen.

Wees voorbereid en regel alvast zelf een alternatief voordat uw auto zal worden ingevorderd door de leverancier zodat u kunt blijven rijden. Hierdoor ontstaan onverkwikkelijke situaties op de weg zoals het aanhouden van mensen door de politie terwijl ze niets vermoedend onderweg waren.

bedrijfsvoering

Lees ook  ILT: Chinese fatbikes voldoen niet aan de regels, inspectie grijpt in

Het bedrijf Atvangarde B.V. uit Maasbracht kent als bestuurders de heren Geert en Jan Golsteijn en als enige aandeelhouders hun bedrijven Dalijaro B.V. uit Stevensweert en Jimaboca B.V. uit Maria Hoop. Volgens de KVK stelt het bedrijf 15 personen te werk. De werkzaamheden richten zich volgens de Kamer van Koophandel in de sector, hypotheek- en kredietbemiddeling, geldwisselkantoren, bank- en spaaragentschappen e.d. assurantietussenpersonen en reclamebureaus.  Daarbij moet men denken aan online bemiddeling bij aan- en verkoop van registergoederen en aanverwante diensten. Genereren van leads voor (financiële) diensten en producten. Verkoop van digitale dashboard met invulservice en naar eigen zeggen een bespaarconcept op mobiliteit en online marketing.

Hoe heeft het zo kunnen lopen?

Daarvoor steekt de directie in eerste aanleg de hand in eigen boezem. “We hadden daartoe eerder en betere beslissingen moeten nemen om betalingsonmacht bij sommige leveranciers te voorkomen en op te lossen. Ook hadden we eerder op de rem moeten gaan staan qua online campagnes om de sterke groei van het aantal klanten af te remmen, zeker toen bleek dat steeds meer leveranciers geen auto’s meer konden leveren ten gevolge van productieproblemen door het ontbreken van chips bij de fabrikanten van de auto’s. Verder hadden we minder aandacht moeten geven aan de omzet en meer aandacht aan de inkoop. In een te late fase bleek bij navraag, bij doorgaans goed geïnformeerde marktpartijen, dat wij als Car Driver Deals een te hoge inkoopprijs betaalden en ook veel liquiditeiten kwijt raakten door verplichtingen in de vorm van depots, borgstellingen en vooruitbetalingen die leveranciers ons verplichten vooraleer zij tot leveringen over gingen.”

"Toen we dit vernieuwende mobiliteitsconcept in september 2018 lanceerden konden we niet vermoeden dat het in zo’n chaos zou eindigen. We betreuren dit ten zeerste en hebben hier heel veel verdriet en spijt van, niet alleen voor wat onze medewerkers is overkomen die uitsluitend hun werk uitvoerden in onze opdracht en investeerders die ook veel geld hebben geïnvesteerd in het bedrijf omdat ook zij, net als wij, er rotsvast van overtuigd waren op de goede en juiste weg te zijn, maar ook en vooral voor onze klanten. Het zijn de klanten die nu op een vreselijke en onverantwoorde manier uit hun auto zijn gehaald door de betreffende leveranciers terwijl zij een mobiliteitspakket hadden afgesloten bij Car Driver Deals. Wij als directie nemen daarvoor de volledige verantwoordelijkheid en bieden u oprecht onze excuses aan voor hetgeen u als klant doormaakt."

uitermate vervelend

In een schrijven van Blankert Shortlease laten ze weten de situatie enorm te betreuren rondom Car Driver Deals en dit uitermate vervelend vinden voor veel mensen die door dit bedrijf gedupeerd werden. Helaas weten zij niet wie in hun auto’s rijden en dat de wagens onder valse voorwendselen bij CDD terecht zijn gekomen. Toch willen ze ook bemiddelen om alles netjes op te lossen en vragen de berijders om contact op te nemen. Car Driver Deals had een vreemde constructie bedacht door de auto’s uit de lease van hun eigen bedrijf door te zetten naar particulieren in een nieuwe lease constructie waarbij de berijder om de zoveel maanden, dus aan het einde van hun eigen leasecontract, een vervangende auto kreeg en dus bijna altijd in een redelijk recente wagen kon rijden. 

Lees ook  Elektrische wagens drijven kosten op: bedrijven herzien mobiliteitsbeleid

enorme impact

Het aangaan van nieuwe deals is tijdelijk niet mogelijk en op de website informeert het bedrijf de klanten om enige ongerustheid te voorkomen. Car Driver Deals is momenteel druk aan het zoeken naar een oplossing of alternatief voor de betrokkenen. Indien klanten een bericht hebben gehad over het retour leveren van een auto dan vragen zij  om met hen contact op te nemen maar telefonisch kunnen zij dit aantal berichten momenteel niet meer verwerken en laten klanten weten dat er problemen zijn met volgende tekst.

"Afgelopen dagen werden wij plotseling geconfronteerd met een subjectief mediabericht waarin bewust zonder wederhoor naar ons verwezen zou worden. Een klein aantal leveranciers heeft als reactie hierop zonder juridische grondslag en zonder voorafgaand overleg besloten auto's op te gaan halen bij onze klanten. Graag hadden wij onze klanten vooraf geïnformeerd en vervanging geregeld. Wij begrijpen dat dit een enorme impact heeft op de betreffende klanten en betreuren dit ten zeerste."

Volgens Luberto van Buiten van het vakblad  Fleet & Mobility stuurde leasemaatschappij VNA vorige week een melding over een “afwijkend aanbod van Car Driver Deals, waarbij de gehele looptijd vooruit wordt betaald”. Veelal betaalde de consument minder dan wat CDD aan de leverancier betaalde. CDD stuurde zijn leveranciers zelf een brief met de vraag om uitstel van betaling, omdat er anders paniek zou ontstaan in de markt en bij consumenten. Uit diverse meldingen van berijders blijkt dat ze tussen de 12 duizend en wel 50 duizend euro hebben betaald voor hun mobiliteitspakket. De schade dreigt daarmee in de miljoenen euro’s te lopen. Naar eigen zeggen heeft Car Driver Deals drieduizend auto’s onder contract bij 50 verschillende leveranciers.

gedupeerden

Onmiddellijk na het ontstaan van de problemen werd een website in het leven geroepen om gedupeerden, naar eigen zeggen, te helpen. Wat eigenlijk gebeurt is een adressendatabase verzamelen van potentiele lease klanten die door CDD gedupeerd werden. Volgens hun informatie zijn zij een alliantie van veelal autoverhuurbedrijven welke auto’s aan Car Driver Deals (CDD) hebben verhuurd en welke Car Driver Deals (CDD) dan weer aan u heeft doorverhuurd. Zowel de berijder en zij zijn gezamenlijk gedupeerd en zien er voordelen in om deze situatie ook gezamenlijk op te lossen.

"Gelet de volstrekt onduidelijke en onzekere situatie rondom Car Driver Deals (CDD), mede veroorzaakt door het feit dat zij niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen, denken wij als eigenaar van de door u via Car Driver Deals (CDD) gehuurde auto, dat het van belang is om rechtstreeks met u te communiceren."

CDD stuurde zijn leveranciers zelf een brief met de vraag om uitstel van betaling